Czym zastąpić cukier?
Wszyscy wiemy, że cukru w diecie najlepiej unikać. Co jednak można stosować zamiast niego, by nadal cieszyć się słodkim smakiem produktów, bez negatywnych efektów zdrowotnych? Podpowiadamy!
![Czym zastąpić cukier?](/_i/409103897.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.pl%2Fmedia%2Famasty%2Fblog%2Fczym_zastapic_cukier_1.jpg&format=webp)
Spis treści
Ksylitol, stewia, miód, syrop z agawy, syrop klonowy różnych rodzajów zamienników cukru obecnie nie brakuje, dlatego możemy wybierać spośród całej gamy produktów. Pojawia się natomiast kwestia tego, na który z nich warto się zdecydować, by uzyskać pozytywny efekt. W artykule przyjrzymy się właściwościom, zastosowaniu i wpływowi na zdrowie popularnych substytutów cukru.
Co zamiast cukru?
Cukier dostarcza w diecie tzw. pustych kalorii. Jest źródłem energii, a jednocześnie brakuje w nim witamin i składników mineralnych, które powinny iść z nią w parze. Ponadto wiemy, że nadmierne spożycie tego typu węglowodanów przyczynia się do rozwoju wielu problemów zdrowotnych, włączając w to nadwagę i otyłość, insulinooporność oraz cukrzycę, a także próchnicę zębów.
Z wymienionych powodów coraz więcej osób zastanawia się nad stosowaniem zamienników cukru produktów, które z założenia mają pozwalać nam cieszyć się słodkim smakiem deserów czy napojów bez negatywnego oddziaływania na zdrowie. Przyjrzyjmy się bliżej popularnie wykorzystywanym produktom słodzącym oraz ich najważniejszym właściwościom.
![Co zamiast cukru? Co zamiast cukru?](/_i/-1227226247.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.pl%2Fmedia%2Fwysiwyg%2Fuploads%2Fimages%2F476321520_2.jpeg&format=webp)
Zamienniki cukru w diecie
Wśród najczęściej wybieranych zamienników cukru możemy wymienić:
- Niskokaloryczne słodziki (np. ksylitol, erytrol),
- Substancje o bardzo intensywnym słodkim smaku, dodawane do potraw w minimalnej ilości (np. stewia),
- Produkty słodzące w postaci płynnej (np. miód, syrop z agawy, syrop klonowy),
- Owoce świeże lub suszone mające wysoką zawartość naturalnie występujących cukrów.
Sprawdź popularne kategorie
Ksylitol i erytrol
Stewia
Miód, syrop z agawy i syrop klonowy
Owoce świeże i suszone
![Zamienniki cukru w diecie Zamienniki cukru w diecie](/_i/-265463901.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.pl%2Fmedia%2Fwysiwyg%2Fstewia_zamiast_cukru.jpg&format=webp)
Jaki zamiennik cukru jest najzdrowszy?
Szkodliwość cukru wynika w dużej mierze z zawartości kilokalorii, za którymi nie idą w parze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki pokarmowe. Za najzdrowszy zamiennik tej substancji możemy więc uznać produkt, który ma znacznie niższą wartość energetyczną, a jednocześnie nie wywołuje innych negatywnych efektów.
![Jaki zamiennik cukru jest najzdrowszy? Jaki zamiennik cukru jest najzdrowszy?](/_i/-761841410.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.pl%2Fmedia%2Fwysiwyg%2Fuploads%2Fimages%2FZaparcia_2__1.jpg&format=webp)
Czy warto stosować zamienniki cukru? Podsumowanie
Zamiana cukru na substancje słodzące o niższej wartości energetycznej może redukować kaloryczność naszej diety i wspomagać utrzymywanie prawidłowej masy ciała oraz sprzyjać lepszej kontroli cukrzycy.
- Warto jednak mieć na uwadze, że korzystanie z nich w nadmiernej ilości powoduje przyzwyczajanie się do słodkiego smaku, a według niektórych naukowców, długoterminowo również zwiększoną ochotę na słodycze.
- Substancje słodzące w płynie, takie jak miód, syrop z agawy czy syrop klonowy nadają lepszy smak niektórym deserom i słodyczom. Nie możemy jednak zapominać, że dostarczają bardzo dużej ilości naturalnie występujących cukrów. Trudno więc o nich mówić jako o zdrowym substytucie. Ich spożywanie jest szczególnie odradzane osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, w tym z cukrzycą.
- Owoce są ważną częścią zdrowej diety, jednak ich jedzenie powinno być ograniczane do 1-2 porcji dziennie również ze względu na wysoką zawartość cukrów.
Źródła:
- National Health Service (2020) Sugar: the facts, https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/how-does-sugar-in-our-diet-affect-our-health/ [dostęp 24.01.2023]
- European Food Information Council (2014) Replacing sugar: Rationale, benefits and challenges, https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/replacing-sugars-rationale-benefits-and-challenges [dostęp 24.01.2023]
- European Food Information Council (2021) Sweeteners: Addressing Common Questions and Debunking myths, https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/sweeteners-addressing-common-questions-and-debunking-myths [dostęp 24.01.2023]