Czym zastąpić cukier?

24. 1. 2023 · 5 minut czytania

Wszyscy wiemy, że cukru w diecie najlepiej unikać. Co jednak można stosować zamiast niego, by nadal cieszyć się słodkim smakiem produktów, bez negatywnych efektów zdrowotnych? Podpowiadamy!

Milena Marchewka
Milena Marchewka
Czym zastąpić cukier?

Ksylitol, stewia, miód, syrop z agawy, syrop klonowy różnych rodzajów zamienników cukru obecnie nie brakuje, dlatego możemy wybierać spośród całej gamy produktów. Pojawia się natomiast kwestia tego, na który z nich warto się zdecydować, by uzyskać pozytywny efekt. W artykule przyjrzymy się właściwościom, zastosowaniu i wpływowi na zdrowie popularnych substytutów cukru.

Co zamiast cukru? 

Cukier dostarcza w diecie tzw. pustych kalorii. Jest źródłem energii, a jednocześnie brakuje w nim witamin i składników mineralnych, które powinny iść z nią w parze. Ponadto wiemy, że nadmierne spożycie tego typu węglowodanów przyczynia się do rozwoju wielu problemów zdrowotnych, włączając w to nadwagę i otyłość, insulinooporność oraz cukrzycę, a także próchnicę zębów.

Z wymienionych powodów coraz więcej osób zastanawia się nad stosowaniem zamienników cukru produktów, które z założenia mają pozwalać nam cieszyć się słodkim smakiem deserów czy napojów bez negatywnego oddziaływania na zdrowie. Przyjrzyjmy się bliżej popularnie wykorzystywanym produktom słodzącym oraz ich najważniejszym właściwościom.

Co zamiast cukru?

Zamienniki cukru w diecie

Wśród najczęściej wybieranych zamienników cukru możemy wymienić:

  • Niskokaloryczne słodziki (np. ksylitol, erytrol), 
  • Substancje o bardzo intensywnym słodkim smaku, dodawane do potraw w minimalnej ilości (np. stewia), 
  • Produkty słodzące w postaci płynnej (np. miód, syrop z agawy, syrop klonowy),
  • Owoce świeże lub suszone mające wysoką zawartość naturalnie występujących cukrów.

Sprawdź popularne kategorie

Ksylitol i erytrol

Stewia

Miód, syrop z agawy i syrop klonowy

Owoce świeże i suszone

Zamienniki cukru w diecie

Jaki zamiennik cukru jest najzdrowszy?

Szkodliwość cukru wynika w dużej mierze z zawartości kilokalorii, za którymi nie idą w parze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki pokarmowe. Za najzdrowszy zamiennik tej substancji możemy więc uznać produkt, który ma znacznie niższą wartość energetyczną, a jednocześnie nie wywołuje innych negatywnych efektów.

Ciekawostka
Produktami, uznawanymi za bezpieczne, są m.in. ksylitol i erytrol. Korzystne oddziaływanie może mieć także wykorzystanie substytutów cukru, które wraz z kaloriami dostarczają również znaczących ilości związków o pozytywnym wpływie na organizm składników mineralnych, witamin, antyoksydantów. Zalicza się do nich przede wszystkim owoce w różnych postaciach.
Jaki zamiennik cukru jest najzdrowszy?

Czy warto stosować zamienniki cukru? Podsumowanie

Zamiana cukru na substancje słodzące o niższej wartości energetycznej może redukować kaloryczność naszej diety i wspomagać utrzymywanie prawidłowej masy ciała oraz sprzyjać lepszej kontroli cukrzycy. 

  • Warto jednak mieć na uwadze, że korzystanie z nich w nadmiernej ilości powoduje przyzwyczajanie się do słodkiego smaku, a według niektórych naukowców, długoterminowo również zwiększoną ochotę na słodycze.
  • Substancje słodzące w płynie, takie jak miód, syrop z agawy czy syrop klonowy nadają lepszy smak niektórym deserom i słodyczom. Nie możemy jednak zapominać, że dostarczają bardzo dużej ilości naturalnie występujących cukrów. Trudno więc o nich mówić jako o zdrowym substytucie. Ich spożywanie jest szczególnie odradzane osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, w tym z cukrzycą. 
  • Owoce są ważną częścią zdrowej diety, jednak ich jedzenie powinno być ograniczane do 1-2 porcji dziennie również ze względu na wysoką zawartość cukrów.

Źródła:

  1. National Health Service (2020) Sugar: the facts, https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/how-does-sugar-in-our-diet-affect-our-health/ [dostęp 24.01.2023]
  2. European Food Information Council (2014) Replacing sugar: Rationale, benefits and challenges, https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/replacing-sugars-rationale-benefits-and-challenges [dostęp 24.01.2023]
  3. European Food Information Council (2021) Sweeteners: Addressing Common Questions and Debunking myths, https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/sweeteners-addressing-common-questions-and-debunking-myths [dostęp 24.01.2023]

Więcej artykułów na ten temat

O autorze
Milena Marchewka
Milena Marchewka
Z wykształcenia jestem magistrem dietetyki. Zawodowo zajmuję się zarówno praktycznymi, jak i teoretycznymi aspektami zdrowego żywienia. Na co dzień szkolę z zakresu gotowania osoby zainteresowane kuchnią roślinną. Ponadto od kilku lat tworzę artykuły przybliżające tematy związane z dietą i kulinariami.
Przeczytaj więcej od tego autora
O autorze
Milena Marchewka
Milena Marchewka
Z wykształcenia jestem magistrem dietetyki. Zawodowo zajmuję się zarówno praktycznymi, jak i teoretycznymi aspektami zdrowego żywienia. Na co dzień szkolę z zakresu gotowania osoby zainteresowane kuchnią roślinną. Ponadto od kilku...
Przeczytaj więcej od tego autora

checkout.warnings.Notice