Jak szybko wyleczyć grypę? Skuteczne sposoby na grypę
Grypa to choroba wirusowa, którą bardzo łatwo się zarazić. Jak szybko wyleczyć grypę i jakie są najlepsze domowe sposoby na jej objawy? Poznaj nasze wskazówki i porady.
Grypa to infekcja wirusowa przenoszona drogą kropelkową. Sezon grypowy najczęściej przypada na okres jesienno-zimowy. Co robić, kiedy Cię dopadnie? Jak szybko ją wyleczyć i poczuć się lepiej? Przeczytaj nasz poradnik i poznaj skuteczne, domowe sposoby na grypę.
Jak szybko wyleczyć grypę?
Grypa to choroba wirusowa atakująca głównie układ oddechowy. Objawia się m.in. gorączką, kaszlem, katarem, bólem gardła, a także uogólnionym zmęczeniem i bólami mięśniowymi. Przenosi się drogą kropelkową, a najwięcej zachorowań przypada na okres jesienno-zimowy. Nieleczona grypa może doprowadzić do bardzo wielu powikłań, w tym zapalenia płuc i zapalenia mięśnia sercowego. Dlatego w przypadku zaobserwowania u siebie objawów grypy bardzo ważna jest jak najszybsza diagnostyka i rozpoczęcie leczenia.
Jeśli wystąpią u Ciebie objawy grypy, jak najszybciej udaj się do lekarza, w celu przeprowadzenia badań diagnostycznym. Takie testy można wykonać również w domu. Są to tzw. testy kasetkowe, które pozwalają na wykrycie antygenów wirusa w samodzielnie pobranym wymazie z nosa lub gardła. Test Diather Combo Ag, test na grypę, RSV/COVID-19 jest bardzo prosty w użyciu i pozwala na diagnostykę zakażenia wirusami grypy typu A i B, wirusem RSV oraz wirusem SARS-CoV-2.
Postępowanie w przypadku grypy ma najczęściej charakter objawowy, jednak sposób leczenia zawsze powinieneś omówić lekarzem. Na powikłania grypy szczególnie narażone są osoby starsze, kobiety w ciąży, a także osoby z przewlekłymi chorobami np. układu oddechowego, serca, czy cukrzycą. Pamiętaj jednak, że grypa to poważna infekcja, która może mieć negatywne konsekwencje nawet u młodych, zdrowych, silnych osób, dlatego gdy pojawią się objawy, nie zwlekaj i skontaktuj się z lekarzem.
Jak szybko wyleczyć grypę?
- Zadbaj o odpoczynek. Chorowanie to zły czas na intensywną pracę czy aktywność fizyczną. Organizm musi mieć szansę się zregenerować, aby skutecznie zwalczać wirusy.
- Pij dużo płynów. To bardzo ważne podczas wysokiej gorączki.
- Jeśli Twój lekarz nie stwierdzi przeciwwskazań, możesz zastosować leki przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. W zależności od dominujących objawów można rozważyć również preparaty do nosa np. Grip Stop, spray do nosa lub na kaszel np. Syrop Islandzki, syrop na kaszel.
- Regularnie kontroluj temperaturę ciała. W Twojej domowej apteczne powinien znaleźć się domowy termometr np. Bebelo Care Thermometer DUO Dr.Max, termometr na podczerwień, który pozwoli Ci sprawdzić temperaturę w prosty i szybki sposób.
- Zdrowo się odżywiaj. Twój organizm w trakcie choroby potrzebuje witamin i minerałów, aby móc się zregenerować i zwalczyć infekcję.
- Możesz dodatkowo wspomóc organizm, stosując suplementy na objawy przeziębienia. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią specjalistycznego leczenia. Jeśli przyjmujesz leki, przed zastosowaniem suplementów upewnij się u lekarza lub farmaceuty, czy jest to bezpieczne i nie spowoduje żadnych interakcji.
Domowe sposoby na grypę
Na przestrzeni lat powstało wiele domowych sposobów na grypę. Stosowała je większość naszych babć, a syropy z cebuli, gorące rosoły i herbaty z sokiem malinowym, wielu osobom kojarzą się z chorowaniem w dzieciństwie. Jakie są skuteczne domowe sposoby na grypę?
Przede wszystkim warto zadbać o odżywczą dietę i suplementację. Podczas infekcji organizm potrzebuje w szczególności:
- Białka – jest niezbędne dla prawidłowej pracy komórek układu odpornościowego. W każdym posiłku powinno być obecne chude mięso, ryba, strączki, jaja lub nabiał np. skyr, mozzarella,
- Cynku – wspomaga odporność i walkę układu immunologicznego z wirusami. Jego źródłem są owoce morza i ryby, mięso, jaja, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy,
- Witamina C – działa przeciwzapalnie i immunomodulująco. Występuje przede wszystkim w warzywach i owocach, dlatego zadbaj o ich obecność w każdym posiłku. Nie jest to trudne: już jedna duża papryka w pełni realizuje zapotrzebowanie na witaminę C. Jej rola bywa jednak przeceniana. Niedobory witaminy C obserwowane są niezwykle rzadko i na ogół nie ma problemów z dostarczeniem jej odpowiednich ilości razem z dietą. Większość badań naukowych nie potwierdza wpływu większych dawek witaminy na zmniejszenie ryzyka infekcji lub skrócenie czasu jej trwania. Przyjmowanie witaminy C może być jednak zasadne, kiedy dieta jest niedoborowa, przeziębienie utrzymuje się długi czas i towarzyszy mu znaczny spadek apetytu, uniemożliwiający spożywanie odżywczych posiłków,
- Witamina D – jej niedobory są bardzo częste, ponieważ nie jest możliwe dostarczenie jej odpowiednich ilości z samej diety. Przyjmowanie witaminy D jest wskazane szczególnie w okresie zimowym i może przyczynić się do poprawy pracy układu immunologicznego i zwiększenia odporności na infekcje.
Superfoods na grypę, które warto jeść podczas choroby, ale również w ramach profilaktyki to:
- Warzywa cebulowe np. cebula i czosnek – są naturalnym źródłem związków siarkowych, zwłaszcza allicyny. To bioaktywna substancja o bardzo silnym działaniu, dzięki której czosnek bywa nazywany naturalnym antybiotykiem. Dodawaj te warzywa do potraw, możesz też spożywać soki lub syropy cebulowe i czosnkowe,
- Imbir – ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, rozgrzewające i przeciwwirusowe dzięki związkowi, którym jest gingerol. Dodawaj posiekany korzeń imbiru do ciepłej wody, gorącej herbaty, posiłków, a jeśli nie przeszkadza Ci jego ostry smak, możesz również ssać plasterki imbiru pomiędzy posiłkami,
- Olej z czarnuszki – jest źródłem tymochinonu, który działa immunomodulacyjnie. Oznacza to, że wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego w walce z patogenami. Wybieraj tłoczony na zimno, nierafinowany olej, który ma najwięcej właściwości prozdrowotnych.
Dobrze sprawdzają się również soki i syropy owocowe. Możesz wykorzystać soki z:
- Owoców dzikiej róży – to najlepsze polskie źródło witaminy C. Zwierają również dużo polifenoli i antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym i przeciwdrobnoustrojowym,
- Owoców czarnego bzu – zawierają antocyjany, garbniki i rutynę, które działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, mogą też delikatnie obniżać temperaturę,
- Owoców malin – są źródłem kwasu acetylosalicylowego, przez co bywają nazywane naturalną aspiryną.
Bardzo popularnymi sposobami na grypę są również domowe rosoły oraz mleko z miodem i czosnkiem. Mimo że w literaturze naukowej nie znajdziemy jednoznacznego potwierdzenia ich działania przeciwwirusowego i przeciwgrypowego, mogą działać rozgrzewająco, dostarczać energii, witamin, minerałów i składników przeciwzapalnych.
Miód to produkt często traktowany jako remedium na wiele objawów grypy. Rzeczywiście jest źródłem witamin, minerałów, enzymów i składników bioaktywnych o potencjalnym przeciwzapalnym i przeciwwirusowym działaniu, jednak ich zawartość jest niska. Średnio ponad 90% składów miodu stanowi cukier. Śmiało dodawaj miody ekologiczne do herbaty, naparów ziołowych, mleka czy innych posiłków, jednak nie traktuj tego jako jedynego sposobu dbania o odporność i zwalczania objawów grypy.
Do picia podczas grypy świetnie sprawdzą się zioła i herbaty. Napary z rozmarynem, imbirem, kurkumą, goździkami, laskami cynamonu pomogą Ci rozgrzać organizm. Dodatkowo bardzo dobrze smakują, więc łatwiej Ci będzie wypijać odpowiednią ilość płynów. Przed snem możesz wypić rumianek lub melisę, które mają właściwości uspokajające i pomogą Ci się wyspać. Niezastąpiona jest też domowa herbata rozgrzewająca. Pamiętaj jednak, że zioła mogą wchodzić w interakcje z lekami. Jeśli stosujesz farmakoterapię, upewnij się u swojego lekarza, że stosowanie ziół będzie bezpieczne.
Zobacz, Rutinacea max, suplement diety oraz Verbascon Grip, suplement diety, proszek do rozpuszczania.
Podsumowanie
Domowe sposoby na grypę mogą pomóc w zmniejszaniu objawów i sprawić, że poczujesz się lepiej. Warto sięgać więc po zdrowe, odżywcze posiłki, gorące herbaty i napary z dodatkiem cytrusów, soku z malin czy imbiru. Pamiętaj jednak, że grypa może doprowadzić do wielu poważnych powikłań. Nie polegaj wyłącznie na naturalnych, domowych sposobach i po zaobserwowaniu objawów, jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem.
Źródła:
- Wiercińska M., Grypa – rodzaje, przyczyny, leki i powikłania, https://www.mp.pl/pacjent/grypa/grypasezonowa/79643,grypa [dostęp: 05.11.2023 r.]
- Waszkiewicz-Robak B., Biller E., Właściwości prozdrowotne czarnego bzu, Probl Hig Epidemiol, R. 99, nr 3 (2018), s. 217-224
- Mashadi M., Ghiasvand R., Askari G., Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence, Int J Prev Med, R. 4 (2013), s. 36-42
- Tavakkoli A., Mahdian V., Razavi B., Review on Clinical Trials of Black Seed (Nigella sativa) and Its Active Constituent, Thymoquinone. J Pharmacopuncture, R 20, nr 3 (2017), s. 179-193
- Rondanelli M., Miccono A., Lamburghini S., Self-Care for Common Colds: The Pivotal Role of Vitamin D, Vitamin C, Zinc, and Echinacea in Three Main Immune Interactive Clusters (Physical Barriers, Innate and Adaptive Immunity) Involved during an Episode of Common Colds—Practical Advice on Dosages and on the Time to Take These Nutrients/Botanicals in order to Prevent or Treat Common Colds, Evid Based Complement Alternat Med, 2018
- Krauze-Baranowska M., Majdan M., Kula M., Owoce maliny właściwej i maliny zachodniej źródłem substancji biologicznie aktywnych, Postępy Fitoterapii, R. 1 (2021), s. 32-39
- Rauf R., Uddin S., Sarker D., Antiviral potential of garlic (Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data, Trends Food Sci Technol. R. 104 (2020), s. 219–234
- Da Hyun K., Jae Hwan K., Da Hyun K., Functional foods with antiviral activity, Food Sci Biotechnol, R. 31, nr 5 (2022), s. 527-538