Superfoods
Superfoods – czym są i jak często je spożywać?
Określenie superfoods odnosi się do tych produktów spożywczych, które są jednocześnie niskokaloryczne i zawierają duże ilości witamin, składników mineralnych i innych korzystnych dla zdrowia związków biologicznie czynnych.
Superfoods to potoczne określenie, które nie jest używane w naukowych publikacjach, jednak na stałe weszło do codziennego języka, zwłaszcza w kontekście promowania zdrowej żywności i stylu życia.
Większość superfoods to produkty pochodzenia roślinnego. Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko takich schorzeń jak m.in.:
- otyłość,
- cukrzyca,
- miażdżyca,
- nowotwory,
- niedobory odporności,
- choroby neurodegeneracyjne,
- choroba niedokrwienna serca,
- choroby o podłożu autoimmunologicznym.
Do popularnych i polecanych produktów typu superfoods należą:
Owoce jagodowe | Do tej grupy zalicza się m.in. jagody, maliny, truskawki, borówki, żurawinę, jeżyny i porzeczki. Słyną z wysokiej zawartości polifenoli, które odpowiadają za eliminację wolnych rodników, wsparcie odporności i łagodzenie stanów zapalnych organizmu. |
Nasiona i pestki | Siemię lniane i nasiona chia są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które przyczyniają się do usprawniania pracy mózgu i łagodzenia stanów zapalnych. Inne pestki i nasiona, np. dyni, słonecznika czy sezamu, bogate są w żelazo, witaminy z grupy B i błonnik. |
Zielone warzywa liściaste | Szpinak, jarmuż, rukola czy roszponka stanowią źródło karotenoidów, witaminy K, żelaza i kwasu foliowego. |
Miody | Polecany jest zwłaszcza miód manuka, lipowy, gryczany, akacjowy, wrzosowy i wielokwiatowy. Zawierają duże ilości składników mineralnych i przeciwutleniaczy, a także związków o działaniu przeciwdrobnoustrojowym i wspierającym odporność. |
Orzechy | Niemal wszystkie orzechy można zaliczyć do grupy superfoods. Są źródłem błonnika, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), cynku, selenu, żelaza i witamin z grupy B. |
Zioła i herbaty | Do tej grupy zalicza się m.in. zieloną i czerwoną herbatę, miętę, rozmaryn, rumianek i czystek. W naparach z tych ziół i herbat skrywa się bogactwo polifenoli i olejków eterycznych, które wspierają odporność, pracę układu krążenia i nerwowego oraz łagodzą stany zapalne organizmu. |
Przyprawy | Za superfoods uznaje się imbir, kurkumę, goździki, czosnek, ostrą paprykę, cynamon, czarnuszkę i kardamon. Dostarczają składników o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Wspierają metabolizm, krążenie i chronią przed drobnoustrojami. |
Oleje | Oliwa z oliwek, olej lniany, z czarnuszki, z wiesiołka czy z orzechów włoskich stanowią bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, NNKT, i fosfolipidów, które chronią układ krążenia i wspierają pracę mózgu. |
Soki i syropy | Na uwagę zasługują syropy i soki z aronii, noni, aloesu, żurawiny, czarnego bzu, dzikiej róży czy rokitnika. W swoim składzie zawierają witaminę C, polifenole, kwasy organiczne oraz antyoksydanty. |
Przekąski i słodycze | Niektóre słodycze również można uznać za superfoods. Są to m.in. kakao, suszone owoce czy wiórki kokosowe. Dostarczają one np. błonnika, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. |
Superfoods to różnorodna grupa pokarmów, które można łatwo wprowadzić do codziennego jadłospisu. Aby w pełni korzystać z ich prozdrowotnych właściwości, warto włączać je do różnych posiłków i starać się spożywać je regularnie, najlepiej każdego dnia.