Superfoods

  (29)

Dbając o zdrowie warto włączyć do swojej diety produkty, które mają niski stopień przetworzenia i są bogate w składniki odżywcze. Takie pokarmy często są określane mianem superfoods. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, chronią przed rozwojem wielu współczesnych chorób, a także pomagają utrzymać zdrową masę ciała i dobre samopoczucie.

Sortuj:

Pokaż 23 z 29 wyników

Superfoods

Superfoods

Superfoods – czym są i jak często je spożywać?

Określenie superfoods odnosi się do tych produktów spożywczych, które są jednocześnie niskokaloryczne i zawierają duże ilości witamin, składników mineralnych i innych korzystnych dla zdrowia związków biologicznie czynnych.

Superfoods to potoczne określenie, które nie jest używane w naukowych publikacjach, jednak na stałe weszło do codziennego języka, zwłaszcza w kontekście promowania zdrowej żywności i stylu życia.

Większość superfoods to produkty pochodzenia roślinnego. Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko takich schorzeń jak m.in.:

  • otyłość,
  • cukrzyca,
  • miażdżyca,
  • nowotwory,
  • niedobory odporności,
  • choroby neurodegeneracyjne,
  • choroba niedokrwienna serca,
  • choroby o podłożu autoimmunologicznym.

Do popularnych i polecanych produktów typu superfoods należą:

Owoce jagodoweDo tej grupy zalicza się m.in. jagody, maliny, truskawki, borówki, żurawinę, jeżyny i porzeczki. Słyną z wysokiej zawartości polifenoli, które odpowiadają za eliminację wolnych rodników, wsparcie odporności i łagodzenie stanów zapalnych organizmu.
Nasiona i pestkiSiemię lniane i nasiona chia są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które przyczyniają się do usprawniania pracy mózgu i łagodzenia stanów zapalnych. Inne pestki i nasiona, np. dyni, słonecznika czy sezamu, bogate są w żelazo, witaminy z grupy B i błonnik.
Zielone warzywa liściasteSzpinak, jarmuż, rukola czy roszponka stanowią źródło karotenoidów, witaminy K, żelaza i kwasu foliowego.
MiodyPolecany jest zwłaszcza miód manuka, lipowy, gryczany, akacjowy, wrzosowy i wielokwiatowy. Zawierają duże ilości składników mineralnych i przeciwutleniaczy, a także związków o działaniu przeciwdrobnoustrojowym i wspierającym odporność.
OrzechyNiemal wszystkie orzechy można zaliczyć do grupy superfoods. Są źródłem błonnika, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), cynku, selenu, żelaza i witamin z grupy B.
Zioła i herbatyDo tej grupy zalicza się m.in. zieloną i czerwoną herbatę, miętę, rozmaryn, rumianek i czystek. W naparach z tych ziół i herbat skrywa się bogactwo polifenoli i olejków eterycznych, które wspierają odporność, pracę układu krążenia i nerwowego oraz łagodzą stany zapalne organizmu.
PrzyprawyZa superfoods uznaje się imbir, kurkumę, goździki, czosnek, ostrą paprykę, cynamon, czarnuszkę i kardamon. Dostarczają składników o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Wspierają metabolizm, krążenie i chronią przed drobnoustrojami.
OlejeOliwa z oliwek, olej lniany, z czarnuszki, z wiesiołka czy z orzechów włoskich stanowią bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, NNKT, i fosfolipidów, które chronią układ krążenia i wspierają pracę mózgu.
Soki i syropyNa uwagę zasługują syropy i soki z aronii, noni, aloesu, żurawiny, czarnego bzu, dzikiej róży czy rokitnika. W swoim składzie zawierają witaminę C, polifenole, kwasy organiczne oraz antyoksydanty.
Przekąski i słodyczeNiektóre słodycze również można uznać za superfoods. Są to m.in. kakao, suszone owoce czy wiórki kokosowe. Dostarczają one np. błonnika, składników mineralnych i przeciwutleniaczy.

Superfoods to różnorodna grupa pokarmów, które można łatwo wprowadzić do codziennego jadłospisu. Aby w pełni korzystać z ich prozdrowotnych właściwości, warto włączać je do różnych posiłków i starać się spożywać je regularnie, najlepiej każdego dnia.

Czym jest superfoods?

Jak uwzględnić superfoods w swojej diecie?

Marki powiązane z kategorią: Superfoods

checkout.warnings.Notice