Dieta matki karmiącej - co może jeść, a czego powinna unikać?

8. 2. 2023 · 6 minut czytania

Dieta kobiety w okresie laktacji wpływa na skład produkowanego mleka. Sprawdź, jak zbilansować jadłospis, by dostarczyć organizmowi matki (i dziecka) niezbędne składniki pokarmowe.

Milena Marchewka
Milena Marchewka
Dieta matki karmiącej - co może jeść, a czego powinna unikać?

W okresie laktacji kobieta karmiąca powinna zadbać o stosowanie diety opartej na zdrowych i bogatych w potrzebne składniki produktach. Wykluczanie z jadłospisu istotnych grup żywności w zdecydowanej większości przypadków nie jest zalecane, a może przynieść trudności w pokryciu zapotrzebowania na niezbędne substancje pokarmowe. W artykule prezentujemy najważniejsze informacje o tym, jak powinna wyglądać dieta odpowiednia dla matki karmiącej - sprawdź!

Czy istnieje specjalna dieta matki karmiącej?

W okresie karmienia piersią nie trzeba stosować specjalnej diety. Konieczność stanowi natomiast dobór posiłków zbilansowanych pod względem odżywczym. Sposób żywienia polecany każdej zdrowej osobie jest odpowiedni również w czasie laktacji. Zadbanie o wartościowy jadłospis przez kobietę karmiącą piersią ma jednak szczególnie duże znaczenie - to co spożywa mama, wykazuje istotny wpływ na zawartość wielu substancji, które dziecko otrzymuje wraz z mlekiem.

Co jeść podczas karmienia piersią?

Dieta kobiety karmiącej piersią powinna być urozmaicona i oparta na zdrowych, wartościowych pod kątem odżywczym produktach. W poniższej tabeli prezentujemy listę artykułów, które warto uwzględniać w jadłospisie w tym szczególnym okresie. 

Tabela 1. Co jeść podczas karmienia piersią?

Warzywa

Warzywa świeże i mrożone

Owoce

Owoce świeże i mrożone (w ilości mniejszej niż warzywa)

Produkty zbożowe

Kasze - gryczana, jęczmienna, owsiana, jaglana, bulgur, quinoa, kuskus (np. ekologiczna kasza kuskus), ryż i makaron (najlepiej brązowy), płatki owsiane, pieczywo (najlepiej z mąki razowej)

Produkty białkowe

Pierś z kurczaka i indyka, chuda wołowina i wieprzowina, ryby (chude i tłuste; szczególnie polecane są: śledź, łosoś, szprot, halibut), jaja, nasiona roślin strączkowych

Nabiał

Jogurty, kefiry, maślanki (bez dodatku cukru), mleko o zawartości tłuszczu 0,5-2%, chudy lub półtłusty twaróg, wegańskie alternatywy produktów mlecznych (napoje i jogurty roślinne, np. sojowe, migdałowe, owsiane)

Tłuszcze

Olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy, nasiona, awokado, miękkie margaryny

Napoje

Woda, herbata, niskosłodzone napoje na bazie produktów mlecznych (np. domowe kakao); w ograniczonych ilościach: kawa, soki owocowe bez dodatku cukru

 

Co jeść podczas karmienia piersią?

Sprawdź popularne kategorie

 

W diecie matki karmiącej kluczowe jest również zadbanie o odpowiednie proporcje między poszczególnymi grupami spożywanej żywności. Główne posiłki warto komponować zgodnie z poniższym schematem:

  • ½ talerza różnokolorowych warzyw - surowych, gotowanych, pieczonych (w części posiłków można zastąpić je owocami),
  • ¼ talerza produktów białkowych, takich jak ryby, chude mięso, jaja, nasiona roślin strączkowych,
  • ¼ talerza produktów zbożowych (makaronu, kaszy, ryżu, pieczywa),
  • dodatek tłuszczu w postaci oleju rzepakowego, oliwy z oliwek, oleju lnianego, orzechów, nasion i pestek (np. słonecznika lub dyni), awokado.

Warto również zwrócić uwagę na uzupełnienie diety o składniki, na które zapotrzebowanie znacząco rośnie w okresie karmienia piersią. Poleca się, by kobieta w okresie laktacji uwzględniała na co dzień w swoich posiłkach produkty, które są bogatymi źródłami substancji, takich jak: 

  • Kwasy tłuszczowe omega-3 (zawarte przede wszystkim w tłustych rybach),
  • Wapń (dostarczany za pośrednictwem mleka i produktów mlecznych),
  • Cynk (w który bogate są m.in. mięso, kasze, nasiona i orzechy),
  • Witamina A (do jej źródeł pokarmowych zalicza się głównie jaja, mleko i produkty mleczne, a także zielone, czerwone i pomarańczowe warzywa),
  • Witaminy z grupy B (dostarczane m.in. wraz z produktami zbożowymi, nasionami roślin strączkowych, nabiałem, warzywami i owocami),
  • Witamina C (jej źródłem są przede wszystkim warzywa i owoce, najwyższą zawartością charakteryzują się te w świeżej, niepoddawanej obróbce termicznej postaci).

W okresie laktacji niektóre z substancji należy uzupełniać przyjmując suplementy diety. Wśród tych związków trzeba wymienić przede wszystkim witaminę D, zwykle stosowaną w dawce 1500-2000 IU dziennie. Zaleca się również zażywanie preparatów kwasów tłuszczowych omega-3 (w postaci DHA w ilości 200 mg dziennie lub w dawce 400-600 mg na dobę w przypadku małego spożycia ryb).

Sprawdź również witaminy i suplementy dla kobiet w ciąży oraz wybrane produkty dla mamy i dziecka.

Pamiętaj!
Bardzo duże znaczenie ma także zadbanie o nawodnienie organizmu. W okresie laktacji kobieta produkuje średnio 750 ml mleka dziennie, przez co zapotrzebowanie na płyny rośnie o około 3 szklanki na dobę. Najlepiej je uzupełniać spożywając naturalną wodę bez dodatków cukru i substancji słodzących.

Czego nie jeść podczas karmienia piersią?

W okresie karmienia piersią ważne jest, by unikać produktów dostarczających pustych kalorii oraz substancji, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie i rozwój dziecka. W związku z tym nie należy spożywać artykułów, takich jak:

  • Cukier i słodycze, szczególnie jedzone w nadmiarze - w przypadku ochoty na słodką przekąskę warto sięgać po owoce czy orzechy lub wybierać produkty (takie jak baton Ania Grunchy orkiszowy z jabłkiem), które oprócz cukru zawierają również wartościowe pod kątem odżywczym składniki, np. płatki zbożowe,
  • Artykuły będące źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczów trans - sery pleśniowe i topione, śmietana, śmietanka, masło, olej kokosowy i palmowy, smalec, tłuste mięso i przetwory mięsne, takie jak parówki, pasztety, boczek, kiełbasy, tłuste wędliny, 
  • Żywność wysoko przetworzona, np. zupy i sosy w proszku, chipsy, produkty typu fast food,
  • Kawa w ilości powyżej 2 filiżanek dziennie,
  • Napoje alkoholowe.
Czego nie jeść podczas karmienia piersią?

Ile kalorii powinna jeść matka karmiąca?

Produkowanie mleka przez organizm wymaga znaczącego wydatku energetycznego, a więc kaloryczność jadłospisu świeżo upieczonej mamy musi być wyższa - o ile dąży ona do utrzymania masy ciała. 

  • Szacuje się, że zapotrzebowanie na energię dla kobiety w pierwszych 6 miesiącach laktacji w przypadku wyłącznego karmienia piersią jednego dziecka wzrasta o około 500 kilokalorii w stosunku do okresu przed ciążą. Ma natomiast niemal identyczny poziom jak potrzeby energetyczne w ostatnim trymestrze. 
  • Matki szczupłe, u których niewskazana jest utrata masy ciała, po okresie ciąży, powinny natomiast zwiększyć podaż energii o około 650 kilokalorii w porównaniu do czasu przed poczęciem dziecka. 
  • W drugim półroczu karmienia piersią, gdy dietę niemowlaka rozszerza się o pokarmy uzupełniające, kobietom karmiącym zaleca się spożywanie około 100 kilokalorii mniej niż na początku laktacji.
Ile kalorii powinna jeść matka karmiąca?

Dieta matki karmiącej - jadłospis 

Jak wygląda zbilansowana dieta matki karmiącej w praktyce? Poniżej znajdziesz przykład jednodniowego jadłospisu, w którym uwzględnione zostały opisane w artykule rekomendacje.

  1. Śniadanie: jajecznica z warzywami (np. brokułem, papryką, cebulą), podana z razowym pieczywem plus naturalne kakao na bazie mleka półtłustego (można posłodzić przygotowany napój np. ksylitolem fińskim Natural Life).
  2. II śniadanie: smoothie z owoców jagodowych (poza sezonem warto wykorzystać mrożone), banana i napoju roślinnego (np. sojowego lub migdałowego).
  3. Obiad: gulasz z mięsa wołowego, cebuli, warzyw korzeniowych i pomidorów, gotowane ziemniaki z koperkiem, sałatka z cykorii skropiona olejem roślinnym (np. olej rzepakowy tłoczony na zimno Oleofarm).
  4. Podwieczorek: sałatka z sezonowych owoców z dodatkiem jogurtu naturalnego, mała garstka orzechów (np. ekologiczne Orzechy laskowe BioLife).
  5. Kolacja: zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą, kaszą jaglaną (np. ekologiczna Kasza Jaglana BioLife) i świeżymi ziołami, skropiona oliwą z oliwek i podana z grzankami.

Co warto pamiętać o diecie matki karmiącej? Podsumowanie

W okresie laktacji rekomenduje się zwrócenie szczególnej uwagi na zbilansowanie głównych posiłków tak, by znalazły się w nich podstawowe grupy żywności: przede wszystkim warzywa i owoce, a także produkty zbożowe, pokarmy o dużej zawartości białka oraz (w niedużej ilości) artykuły będące źródłem zdrowych tłuszczów. To podstawa, by za pomocą diety zadbać o zdrowie zarówno matki, jak i szybko rozwijającego się w pierwszych miesiącach życia dziecka.

Źródła:

  1. Szajewska H., Horovath A., Rybak A. i wsp. (2016) Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne - Pediatria, 13: 9-24, https://akademia.kalisz.pl/wp-content/uploads/2021/07/karmienie-piersia.stanowisko-tow.gastro.pdf [dostęp 08.02.2023]
  2. National Health Service (2022) Breastfeeding and diet, https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding-and-lifestyle/diet/ [dostęp 08.02.2023]
  3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (2020) Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, Warszawa

Więcej artykułów na ten temat

O autorze
Milena Marchewka
Milena Marchewka
Z wykształcenia jestem magistrem dietetyki. Zawodowo zajmuję się zarówno praktycznymi, jak i teoretycznymi aspektami zdrowego żywienia. Na co dzień szkolę z zakresu gotowania osoby zainteresowane kuchnią roślinną. Ponadto od kilku lat tworzę artykuły przybliżające tematy związane z dietą i kulinariami.
Przeczytaj więcej od tego autora
O autorze
Milena Marchewka
Milena Marchewka
Z wykształcenia jestem magistrem dietetyki. Zawodowo zajmuję się zarówno praktycznymi, jak i teoretycznymi aspektami zdrowego żywienia. Na co dzień szkolę z zakresu gotowania osoby zainteresowane kuchnią roślinną. Ponadto od kilku...
Przeczytaj więcej od tego autora