Opis
Olej rzepakowy tłoczony na zimno.
Właściwości
Olej rzepakowy powstaje z wyselekcjonowanych odmian rzepaku metodą tłoczenia na zimno. Dzięki temu posiada delikatny aromat i wyrazisty, lekko ziołowy smak, które sprawiają, iż jest doskonałym dodatkiem do dań przygotowywanych na zimno oraz surówek z kiszonej kapusty, sałatek greckich, dipów, sosów i past. Olej rzepakowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3 oraz tłuszczów jednonienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Na oleju rzepakowym tłoczonym na zimno nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.
Tabela
Wartość energetyczna (energia) | 3382 kJ/823 kcal |
Tłuszcz, w tym: |
91,4 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
6,4 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
61 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
24 g |
Węglowodany, w tym: |
0 g |
cukry |
0 g |
Białko |
0 g |
Sól |
0 g |
Skład
składniki: olej rzepakowy tłoczony na zimno
Przeznaczenie
Uzupełnienie diety w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Ostrzeżenia
Może wytrącić się naturalny osad.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Waga
objętość netto: 500 ml
Producent
Oleofarm Sp. z o.o.