Witamina A+E
Witamina A i E – rola witamin w organizmie
Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Regulują procesy metaboliczne, zmniejszają ryzyko rozwoju schorzeń. Szczególną rolę w profilaktyce zdrowotnej odgrywa witamina A+E, która pozytywnie wpływa na wzrok oraz kondycję skóry i włosów. Składnik skutecznie hamuje aktywność kinazy białkowej, a ponadto wzmacnia naczynia krwionośne.
Warto podkreślić, że witamina A i E to silny antyoksydant minimalizujący ryzyko działania wolnych rodników oraz chroniący przed stresem oksydacyjnym. Z tego powodu suplementację składników odżywczych rekomenduje się szczególnie osobom często przebywającym na świeżym powietrzu. Stężenie wolnych rodników wzrasta bowiem pod wpływem zanieczyszczania środowiska, ekspozycji na promienie słoneczne i zmienne temperatury. Do czynników zwiększających rozwój rodników zalicza się również styl życia. Organizmowi nie służy spożywanie przetworzonej żywności, utlenionych tłuszczów, cukrów oraz palenie papierosów.
Decydując się na suplementację, warto stosować dawki zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia. Niedobór witaminy A oraz E prowadzi do spadku odporności, a także powoduje:
- Problemy z widzeniem,
- Pogorszenie kondycji skóry i paznokci,
- Łamliwość włosów i paznokci,
- Pogłębienie zmian miażdżycowych,
- Rozdrażnienie, zmęczenie,
- Problemy z koncentracją,
- Bóle głowy,
- Osłabienie mięśni,
- Zaburzenia pracy jelit,
- Większe ryzyko chorób nowotworowych oraz sercowo-naczyniowych.
Dlaczego warto łączyć witaminę A i E?
Witamina A, E nierzadko jest podawana równocześnie. Oba składniki rozpuszczają się w tłuszczach. Połączone razem wyróżniają się większą aktywnością biologiczną, dlatego są lepiej przyswajalne przez organizm. Substancje odznaczają się dobroczynnym działaniem. Witamina A, określana inaczej jako retinol lub beta-karoten, pozytywnie wpływa na wzrok i układ odpornościowy. Witamina E poprawia krzepliwość krwi i obniża poziom tzw. złego cholesterolu.
Witamina A, E charakteryzuje się ponadto szerokim zastosowaniem w kosmetyce. Zapobiega procesom przedwczesnego starzenia skóry, dlatego sięgają po nią producenci kremów, balsamów i innych artykułów pielęgnacyjnych. Substancja chroni przed powstawaniem zmarszczek, ujędrniają i nawilża skórę, zapobiega utracie kolagenu. Witamina A, E jest dostępna w formie kapsułek, maści, kremów. Osobom, którym zależy na przywróceniu jędrności skóry i odzyskaniu zdrowego i promiennego wyglądu, poleca się również olejki do twarzy.
Na co działa połączenie witamin A+E?
Witamina A+E wspomaga budowanie odporności. Wykorzystuje się ją również w profilaktyce zdrowotnej. Witamina A pełni szereg istotnych funkcji, m.in.:
- Poprawia zdolności regeneracyjne komórek,
- Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe,
- Chroni przed wysychaniem rogówki oraz spojówki oczu,
- Działa antybakteryjnie i antywirusowo,
- Minimalizuje ryzyko zakażeń,
- Przyspiesza procesy gojenia ran,
- Pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów oraz paznokci,
- Wspomaga produkcję czerwonych krwinek,
- Chroni układ oddechowy przed działaniem drobnoustrojów,
- Wzmacnia paznokcie i pobudza ich wzrost,
- Zabezpiecza przed przesuszaniem skóry w okolicach łokci i kolan.
Witamina E odżywia tkanki oraz wykazuje się wysoką aktywnością biologiczną. Wyróżnia się wszechstronnym zastosowaniem:
- Wspomaga układ odpornościowy,
- Wzmacnia naczynia krwionośne,
- Reguluje procesy metaboliczne,
- Wspiera układ hormonalny i pobudza owulację,
- Reguluje pracę jajników,
- Chroni przed przedwczesnym rozpadem czerwonych krwinek,
- Zabezpiecza przed odkładaniem blaszki miażdżycowej,
- Łagodzi stany zapalne i podrażnienia,
- Wygładza skórę,
- Pobudza odbudowę warstwy lipidowej skóry
- Hamuje utlenianie LDL.
Witamina A+E występuje w produktach spożywczych, m.in. w migdałach, oleju słonecznikowym, rybach, płatkach owsianych, otrębach, mięsie drobiowym, warzywach. Źródłem retinolu są natomiast: masło, mleko, wątróbka, ziemniaki, jajka, marchew, sałata, pomidory, morele, śliwki, brzoskwinie. Warto więc zadbać o urozmaiconą dietę, by dostarczać cenne składniki odżywcze w pożywieniu.
Kiedy warto suplementować witaminę A z E?
Witamina A, E bierze udział w licznych procesach zachodzących w organizmie. Uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, białek oraz tłuszczy. Jest odpowiedzialna za tworzenie się rodopsyny, czyli barwnika ułatwiającego widzenie po zmierzchu. Dodatkowo pozytywnie wpływa na procesy immunologiczne. Suplementację składnika poleca się w szczególności osobom narażonym na:
- Niedowidzenie zmierzchowe,
- Zaburzenia odporności,
- Zaburzenia przemiany materii,
- Choroby układu sercowo-naczyniowego (m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, zakrzepowe zapalenie żył),
- Cukrzycę,
- Wahanie hormonalne,
- Choroby nowotworowe.
Warto nadmienić, że witamina A, E gromadzi się w tkance tłuszczowej, a jej nadwyżki są metabolizowane, a następnie usuwane przez organizm. Rzadko zdarza się więc, że dochodzi do przedawkowania substancji. Żeby uniknąć niepożądanych objawów, zaleca się sprawdzić poziom składnika w surowicy krwi. Warto również skonsultować się w tej sprawie z lekarzem. Szczególną ostrożność należy zachować, przyjmując leki przeciwzakrzepowe oraz przeciwutleniające – witamina A, E może wchodzić z nimi w interakcje.