Witamina A

  (17)

Prawidłowy poziom witaminy A w organizmie wspomaga odporność, proces widzenia oraz chroni przed wystąpieniem chorób dermatologicznych. Witamina A występuje w różnorodnych produktach spożywczych, a pewne jej ilości są kumulowane w organizmie, dlatego jej niedobory występują rzadko. W sytuacji zwiększonego zapotrzebowania lub niektórych zaburzeniach można rozważyć jej suplementację.

Sortuj:

Pokaż 17 z 17 wyników

Witamina A

Witamina A

 Jaką rolę ma witamina A w organizmie?

Witamina A to grupa związków, w której największe znaczenie wykazuje retinol. Zbliżone właściwości do witaminy A przypisuje się także karotenoidom, które są jej bezpośrednimi prekursorami – związkami, które w wyniku przemian metabolicznych ulegają przekształceniu do aktywnej formy witaminy.

Witamina A podobnie jak witaminy D, E i K zalicza się do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W organizmie pełni wiele istotnych funkcji. Oto najważniejsze z nich:

  • wspiera odporność,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • pomaga zwalczać bakterie i wirusy,
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne,
  • zapobiega łysieniu u kobiet i mężczyzn,
  • wpływa na złuszczanie i wymianę komórek naskórka,
  • wspiera prawidłową strukturę skóry, włosów i paznokci,
  • bierze udział w procesie różnicowania komórek organizmu,
  • stymuluje produkcję czerwonych krwinek w szpiku kostnym,
  • chroni przed wystąpieniem niektórych typów nowotworów np. piersi i płuc,
  • uczestniczy w procesie tworzenia komórek rozrodczych oraz komórek płodu,
  • stanowi składnik rodopsyny – barwnika, który umożliwia prawidłowe widzenie,
  • jest niezbędna w pielęgnacji cery trądzikowej dzięki właściwościom zmniejszającym stan zapalny,
  • stosowana miejscowo wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, wygładzające i rozjaśniające przebarwienia.

Witamina A w pewnych ilościach magazynowana jest w organizmie m.in. w wątrobie i tkance tłuszczowej. Wobec tego jej niedobory są rzadkie, zwłaszcza w krajach rozwiniętych. Warto przy tym pamiętać, aby nie przekraczać zalecanych dziennych dawek witaminy A. Jej nadmiar może spowodować powiększenie wątroby, zwiększone ryzyko złamań kości, a w przypadku kobiet w ciąży może doprowadzić do wystąpienia wad wrodzonych.

Witamina A – naturalne źródła występowania

Do podstawowych źródeł witaminy A należą niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak np.:

  • masło,
  • żółtko,
  • podroby np. wątróbka,
  • ryby np. tuńczyk, węgorz, jesiotr, makrela,
  • długodojrzewające sery podpuszczkowe np. pecorino i parmezan.

W Polsce niektóre margaryny do smarowania pieczywa, mleka, wyroby mleczne i napoje roślinne są wzbogacane witaminą A.

W produktach pochodzenia roślinnego obecny jest beta-karoten, nazywany też prowitaminą A. Beta-karoten w jelicie cienkim zostaje przekształcony do retinolu. Oznacza to, że jedząc niektóre warzywa i owoce bogate w beta-karoten, można naturalnie uzupełnić poziom witaminy A w organizmie.

Źródłami beta-karotenu są m.in.:

  • kaki,
  • dynia,
  • bataty,
  • jarmuż,
  • szpinak,
  • boćwina,
  • koperek,
  • marchew,
  • pomidory,
  • roszponka,
  • natka pietruszki,
  • czerwona papryka,
  • morele świeże i suszone.

Spożywanie witaminy A ze źródeł pokarmowych rzadko grozi przedawkowaniem. Hiperwitaminoza witaminy A ma miejsce zazwyczaj podczas nieodpowiedniego stosowania suplementów diety.

Witamina A – dzienne zapotrzebowanie a suplementacja

Zapotrzebowanie na witaminę A zależy m.in. od płci, wieku i stanu fizjologicznego. Zalecane dzienne dawki tej witaminy wyglądają następująco:

  • niemowlęta od 0 do 11 miesiąca – 350 µg,
  • dzieci 1-3 lat – 400 µg,
  • dzieci 4-6 lat – 450 µg,
  • dzieci 7-9 lat – 500 µg,
  • chłopcy 10-12 lat – 600 µg,
  • chłopcy 13-18 lat – 900 µg,
  • dziewczęta 10-12 lat – 600 µg,
  • dziewczęta 13-18 lat – 700 µg,
  • mężczyźni od 19 roku życia – 900 µg,
  • kobiety od 19 roku życia – 700 µg,
  • kobiety w ciąży poniżej 19 roku życia – 750 µg,
  • kobiety w ciąży powyżej 19 roku życia – 770 µg,
  • kobiety karmiące poniżej 19 roku życia – 1200 µg,
  • kobiety karmiące powyżej 19 roku życia – 1300 µg.

Witaminę A przede wszystkim należy uzupełniać ze źródeł pokarmowych. W przypadku niedoborów lub zwiększonego zapotrzebowania można zastosować suplementację.

Zapotrzebowanie na witaminę A wzrasta takich przypadkach jak:

  • infekcje,
  • długotrwały stres,
  • choroby układu pokarmowego,
  • stosowanie niedoborowych diet.

Preparaty z witaminą A są dostępne w kilku formach:

  • kropli,
  • tabletek,
  • kapsułek.

U dzieci, które jeszcze nie potrafią połykać tabletek, sprawdzi się witamina A w kroplach. Można podać ją na łyżeczce lub zmieszać z niewielką ilością soku bądź jogurtu. Starszym dzieciom, młodzieży i dorosłym polecana jest witamina A w tabletkach i kapsułkach. Ważne jest, aby przed przyjęciem suplementu skonsultować się z lekarzem, który pomoże ustalić bezpieczną dawkę preparatu.

Wiele osób zadaje sobie pytanie, jak wzmocnić paznokcie i poprawić stan skóry. W tym przypadku sprawdzi się stosowanie preparatów z witaminą A+E. Można używać ich zarówno doustnie, jak i bezpośrednio na skórę. Wystarczy przebić kapsułkę i rozsmarować zawartość w dłoniach. Takie zestawienie witamin dostarcza dużych dawek przeciwutleniaczy, co stanowi skuteczny element kuracji przeciwstarzeniowej.

Na co działa witamina A Dr. Max?

Jak uzupełnić witaminę A?

Marki powiązane z kategorią: Witamina A

checkout.warnings.Notice