Opis
Natur Planet chlorella 250 mg, 500 tabletek to suplement diety dla dorosłych, który wskazany jest do stosowania w okresie osłabionej kondycji fizycznej. Preparat jest wysokojakościowym źródłem białka roślinnego, odpowiedniego dla wegan i wegetarian.
Właściwości
Chlorella tabletki – suplement diety
Zawiera suszone algi słodkowodne w formie tabletek. Chlorella polecana jest do stosowania przy osłabieniu kondycji fizycznej.
Chlorella to zielona alga żyjąca w wodach słodkich i słonych.
Jej szczególną cechą jest niezwykła kompozycja składników odżywczych i prozdrowotnych. Chlorella przewyższa zawartością chlorofilu wszelkie inne rośliny zielone. Chlorofil jest substancją syntetyzowaną w liściach roślin pod wpływem światła słonecznego, dlatego nazywany bywa „płynnym światłem”. Jest obecny we wszystkich roślinach zielonych, jednak w chlorelli jest go najwięcej. Jest bardzo bogaty w żelazo i magnez niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Chlorella zawiera także znaczne ilości witaminy B12, karotenu (prowitaminy A) oraz wiele rzadkich mikro i makro elementów, jak na przykład cynk i kobalt.
Z punktu widzenia osób stosujących dietę wegetariańską i wysokobiałkową niezwykle istotna jest duża zawartość białka. Szacuje się, że aż 60 procent składu chlorelli stanowi właśnie białko, na które składa się aż dziewiętnaście aminokwasów. Tak znaczna różnorodność kompozycji białek stanowi o jej wyjątkowej wartości odżywczej. Jest bliska pod względem składu białku zwierzęcemu.
Jest intensywnie badana pod kątem właściwości wzmacniających układ odpornościowy oraz usuwania z organizmu szkodliwych toksyn. Uważa się, że chlorella wzmaga działanie układu odpornościowego poprzez pobudzanie produkcji interferonów. Prowadzą one do zwiększenia aktywności makrofagów – ciałek neutralizujących bakterie i szkodliwe substancje we krwi.
Tabela
Składniki mineralne | w porcji (6 tabletek po 250 mg) | *%RWS |
---|---|---|
Wapń | 3,25 mg | 0,41% |
Żelazo |
1,15 mg |
8,21% |
Jod |
14,25 µg |
9,5% |
Potas |
4,36 mg | 1,16% |
Skład
Suszona chlorella (łac. Chlorella pyrenoidosa), Subst. przeciwzbrylająca: Dwutlenek krzemu.
Jak stosować
Dzienne spożycie
Przeznaczenie
Stosowanie chlorelli:
- jako źródło wysokojakościowego białka, szczególnie w dietach wegetariańskich i wegańskich, a także dla osób, którym zależy na rozbudowanie tkanki mięśniowej,
- dla wzmocnienia odporności oraz jako wsparcie przy infekcjach,
- często stosowana w celu ułatwienia usuwania z organizmu szkodliwych toksyn,
- jako środek przyspieszający gojenie ran,
- przeciw kacowi! – zażywana przez spożyciem alkoholu może łagodzić lub całkowicie eliminować objawy kaca.