Opis
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego o smaku neutralnym.
Właściwości
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Zawiera cukry i substancję słodzącą. Preparat stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych - białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex™ jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex™ jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Tabela
Informacja żywieniowa: | 1 porcja/ 1 saszetka/ 72 g: | 100 g: |
Wartość energetyczna | 1254 kJ/ 300 kcal | 1743 kJ/ 417 kcal |
Białko | 11,25 g | 15,6 g |
Węglowodany, w tym: - cukry - laktoza | 45 g 5,2 g <0,058 g | 62,5 g 7,2 g <0,08 g |
Tłuszcz, w tym: - nasycone kwasy tłuszczowe - MCT | 8,4 g 2,5 g 1,7 g | 11,7 g 3,5 g 2,4 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Sód | 170 mg | 236 mg |
Potas | 349 mg (17%*) | 485 mg |
Chlorki | 160 mg (20%*) | 222 mg |
Wapń | 182 mg (23%*) | 253 mg |
Fosfor | 140 mg (20%*) | 194 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) | 45 mg (12%*) | 63 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) | 1,5 mg (11%) | 2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) | 2 mg (20%*) | 2,8 mg |
Miedź | 200 mcg (20%*) | 278 mcg |
Mangan | 0,4 mg (20%*) | 0,56 mg |
Molibden | 10 mcg (20%*) | 14 mcg |
Selen | 11 mcg (20%*) | 15 mcg |
Chrom | 8 mcg (20%*) | 11 mcg |
Jod | 30 mcg (20%*) | 42 mcg |
Witamina A (mg RE) | 160 mcg (20%*) | 222 mcg |
Witamina D | 1 mcg (20%*) | 1,4 mcg |
Witamina E (mg α-TE) | 2,4 mg (20%*) | 3,3 mg |
Witamina K | 15 mcg (20%) | 21 mcg |
Witamina C | 16 mg (20%*) | 22 mg |
Witamina B1 | 0,22 mg (20%*) | 0,3 mg |
Witamina B2 | 0,28 mg (20%*) | 0,4 mg |
Niacyna (mg NE) | 3,2 mg (20%*) | 4,4 mg |
Witamina B6 | 0,28 mg (20%*) | 0,4 mg |
Kwas foliowy | 40 mcg (20%*) | 56 mcg |
Witamina B12 | 0,5 mcg (20%*) | 0,7 mcg |
Biotyna | 10 mcg (20%*) | 13,9 mcg |
Kwas pantotenowy | 1,2 mg (20%*) | 1,7 mg |
Skład
Maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (białko mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej MCT 20%), nośniki - hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; sól potasowa kwasu ortofosforowego, aromaty, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator - lecytyna sojowa, cytrynian sodu, substancja słodząca - sacharynian sodu, kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelazawy, octan DL-a-tokoferylu - wit E; glukonian manganu, nikotynamid - niacyna, selenin sodu, octan retinylu - wit. A, przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol - wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy - foliany, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon - wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy - wit. B1, chlorek chromu (III), jodek potasu, molibdenian (VI) sodu, barwnik - dwutlenek tytanu.
Jak stosować
Zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta - 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta -1-3 saszetki dziennie (300-900kcal).
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeznaczenie
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:
braku apetytu o różnej etiologii;
niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
rekonwalescencji;
w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
stanach po udarach i urazach;
okresach przed- i pooperacyjnych;
chorobach zapalnych jelit;
zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
resekcji częściowej jelit lub żołądka;
diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza <0,02 g/100 kcal lub <0,025 g/100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex™).
braku apetytu o różnej etiologii;
niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
rekonwalescencji;
w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
stanach po udarach i urazach;
okresach przed- i pooperacyjnych;
chorobach zapalnych jelit;
zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
resekcji częściowej jelit lub żołądka;
diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza <0,02 g/100 kcal lub <0,025 g/100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex™).
Ostrzeżenia
Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, jednak lekarz może zalecić jego stosowanie.
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu.
Nie stosować w galaktozemii.
Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu.
Nie stosować w galaktozemii.
Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Waga
504 g
Producent
Olimp Laboratories Sp. z o.o.
Typ produktu
Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego