Opis
Właściwości
Skład
Jak stosować
Przeznaczenie
- wspomaga leczenie nadwagi
- zmniejsza ilość tłuszczów i cukrów wchłanianych z pożywienia
- zmniejsza ilość kalorii dostarczanych do organizm.
Ostrzeżenia
Nie stosować u dzieci i młodzieży. Nie stosować w przypadku uczulenia na produkty ze skorupiaków, ryb lub mięczaków lub na którykolwiek ze składników wyrobu. Nie stosować u osób: ze wskaźnikiem masy ciała (BMI) niższym niż 18,5, z dysfagią, z chorobami zapalnymi przewodu pokarmowego (refluks żołądkowo-przełykowy, zapalenie błony śluzowej żołądka, choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zapalenie uchyłków), z objawami niedrożności jelit, z porażeniem żołądka, z polipami jelita, z ciężką niestrawnością, z zaparciami, po operacji obejścia lub zmniejszenia żołądka. Osoby, u których występują zaburzenia trawienia lub przemiany materii oraz osoby przyjmujące leki ograniczające perystaltykę jelit powinny skonsultować z lekarzem możliwość stosowania tego wyrobu. Osoby w wieku powyżej 80 lat nie powinny odchudzać się bez zgody lekarza. Nie stosować w okresie ciąży i karmienia piersią. Wyrób jest barwiony betakarotenem, który jest źródłem witaminy A. Betakaroten zawarty w 4 dawkach wyrobu pokrywa ok. 116% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. W trakcie stosowania Calominalu duo nie należy przyjmować preparatów witaminy A. Nie stosować wyrobu Calominal jednocześnie z lekami lipofilowymi (np. doustnymi środkami antykoncepcyjnymi, witaminami D, E i K, niektórymi antybiotykami). Należy zachować odstęp co najmniej 4 godzin między przyjęciem leków a przyjęciem wyrobu Calominal duo. Osoby przyjmujące leki hipolipemizujące (np. statyny, fibraty) lub leki hipoglikemizujące (przeciwcukrzycowe) mogą zastosować Calominal duo tylko po wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Calominal duo nie jest zamiennikiem tych leków. Jeśli jakiekolwiek leki są przyjmowane długotrwale przed zastosowaniem tego wyrobu należy skonsultować się z lekarzem. Wyrób nie ma zdolności wiązania takich składników pożywienia jak białko czy alkohol.