Aloes – zastosowanie, działanie, właściwości

13. 1. 2023 · 8 minut czytania

Jak działa aloes na organizm? Czy każdy może go spożywać? Przeczytaj artykuł i poznaj wszystkie właściwości aloesu. 

 

Iwona Bąkowska
Iwona Bąkowska
Aloes – zastosowanie, działanie, właściwości

Aloes to roślina z gatunku sukulentów, której wszechstronne właściwości mają szerokie zastosowanie w medycynie i branży kosmetycznej. W domowym użytku często jest pierwszym ratunkiem na problemy skórne, trądzik czy oparzenia słoneczne. Poznaj bogaty skład aloesu, działanie oraz wskazania i przeciwwskazania do jego stosowania.

Aloes pochodzenie i podstawowe informacje

Aloes (Aloe vera lub Aloe barbadensis) to roślina z rodziny liliowatych. Jest gatunkiem, który w naturalnym środowisku występuje na półpustynnych i pustynnych obszarach Afryki, Azji i Ameryki, przybierając formę krzewiastą lub drzewiastą, rosnącą na wysokość do 90 cm (uprawiany w domowych warunkach osiąga maksymalnie 50 cm wysokości). Jako sukulent wykazuje zdolność do magazynowania w tkankach dużych ilości wody miąższ liści zawiera aż 96% wody, a pozostałe 4% to sucha masa. To właśnie liście są najbardziej charakterystyczną częścią rośliny trójkątne, grube i bardzo mięsiste, z kolczastymi krawędziami, tworzące tzw. rozety. Aloes może również kwitnąć. Drobne kwiatuszki w kolorze żółtym wyrastają na szczycie pojedynczej łodygi kwiatowej.

Podstawowe informacje o aloesie
Znany także jako: Aloe vera, Aloe barbadensis
Zastosowanie i działanie:Szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Poprawia odporność, leczy stany zapalne, detoksykuje i oczyszcza organizm, leczy trądzik, wysypki alergiczne i oparzenia termiczne
Aloes a alergia: Niewielkie prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji alergicznych
Ciąża i karmienie piersią: Stosowanie aloesu jest niewskazane

W naturze wyróżnia się ponad 400 gatunków aloesu, jednak tylko dwa wykorzystuje się na szeroką skalę w dermatologii oraz w branży kosmetycznej. Są to aloes zwyczajny (Aloe vera) i aloes drzewiasty (Aloes arborescens). Ich liście to bogactwo składników bioaktywnych, więc stanowią prawdziwą bombę zdrowotną dla ludzkiego organizmu. Na bazie aloesu tworzy się liczne preparaty do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego. Kluczowe surowce pozyskiwane z liści aloesu to:

  • Alona, czyli stężały sok z liści o charakterystycznym, gorzkim smaku i silnym działaniu przeciwbakteryjnym i przeczyszczającym,
  • Żel aloesowy składający się aż w 99% z wody, otrzymywany z miąższu znajdującego się we wnętrzu liścia,

Miazga z liści oraz sok ze świeżych liści, pozyskiwane najczęściej z aloesu drzewiastego.

Aloes pochodzenie i podstawowe informacje

Aloes właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze aloesu bezpośrednio wynikają z zawartości bioaktywnych substancji, często niespotykanych u innych roślin. Światowa Organizacja Zdrowia WHO zakwalifikowała aloes do roślin najbardziej czynnych biologicznie.

  • W składzie alony znajdują się między innymi antrazwiązki w postaci antraglikozydów o działaniu przeczyszczającym, a głównym składnikiem czynnym jest aloina. Alona, wykazuje także właściwości żółciopędne i żółciotwórcze, stosowana jest jako środek na zaparcia.
  • Sok z aloesu pobudza procesy odnowy komórek, zwiększa odporność organizmu, pomaga w łagodzeniu objawów chorób żołądka i dwunastnicy (w przypadku wspomnianych chorób przed zakupem gotowego soku z aloesu należy sprawdzić, czy w jego składzie nie znajduje się aloina o właściwościach przeczyszczających i pobudzających wydzielanie soków żołądkowych).
  • Miazga z liści toskuteczne remedium na problemy skórne. Przyspiesza gojenie się ran, oparzeń słonecznych, a w kosmetykach odpowiada za redukowanie zmian trądzikowych, regenerację i głębokie nawilżanie skóry.
  • Najwięcej cennych substancji odżywczych znajduje się w żelu aloesowym pozyskiwanym z miąższu, stąd jego wielopłaszczyznowe właściwości. Działa: 
  • Przeciwzapalnie, 
  • Przeciwgrzybiczo, 
  • Immunostymulująco, 
  • Pobudza wzrost fibroblastów, 
  • Przyspiesza gojenie się ran, 
  • Obniża poziom glukozy i lipidów, 
  • Wspiera w leczeniu łuszczycy czy liszaja płaskiego.

Sprawdź popularne kategorie

Grupa związków biologicznie czynnych w aloesie
Witaminy: Witamina A, C i E, witamina B12, kwas foliowy, cholina
Sole mineralne:Wapń, chrom, miedź, selen, magnez, potas, sód, cynk, mangan
Enzymy:Alkaliczna fosfataza, amylaza, bradykinaza, karboksypeptydaza, katalaza, celulaza, lipaza i peroksydaza
Kwasy tłuszczowe:Arachidonowy, linolowy, linolenowy, mirystynowy, kaprylowy, palmitynowy i stearynowy
Inne:Związki fenolowe, sterydy roślinne, hormony auksyny i gibereliny, mono- i polisacharydy, aminokwasy, kwas salicylowy

Wpływ aloesu na układ pokarmowy

Aloes dla cukrzyków

Aloes na obniżoną odporność

Inne właściwości lecznicze aloesu

Aloes w kosmetyce

Ze względu na działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, głęboko nawilżające i ochronne aloes na szeroką skalę wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. Roślina odgrywa również dużą rolę w higienie jamy ustnej w leczeniu aft, zapalenia wyrostka zębodołowego, przyzębia, stanów zapalnych po leczeniu kanałowym, wspomaga również leczenie zapalenia dziąseł. Dodatek aloesu wzbogaca formuły takich preparatów pielęgnacyjnych, jak:

Bardzo popularnym produktem pielęgnacyjnym jest wielofunkcyjny żel aloesowy Holika Holika, zawierający 99% soku z liści z aloesu. Preparat sprawdzi się stosowany na całe ciało, twarz oraz włosy, również do skóry wrażliwej. Chłodzi, koi i nawilża.

Aloes w kosmetyce

Aloes w kuchni zastosowanie

Walory smakowe aloesu nie są tak doceniane jak właściwości zdrowotne. Być może przez fakt, że miąższ ma nieco gorzki w smaku, w związku z czym nie widzimy pomysłu na wykorzystanie go w kuchni. Okazuje się, że sprawdzi się na wiele sposobów:

  • Jako dodatek soków z owoców cytrusowych, które zneutralizują charakterystyczną goryczkę,
  • Jako element zdrowych smoothie czy koktajli,
  • W jogurtach naturalnych i owsiankach,
  • Do domowych lodów i galaretek,
  • Do wzbogacenia sałatek warzywnych (świetnie komponuje się pomidorami, sałata lodową, czerwoną cebulą, selerem naciowym oraz czerwoną papryką).

Świeży aloes należy przechowywać w lodówce, maksymalnie przez kilka dni, jednak najlepiej zużyć go bezpośrednio po pobraniu z rośliny. Jeśli okaże się, że nie zużyjesz całego miąższu, możesz go zamrozić.

Alergia na aloes

Aloes zazwyczaj jest dobrze tolerowany i rzadko wywołuje reakcję alergiczną. Niemniej podczas suplementacji oraz stosowania miejscowego należy bacznie obserwować organizm, a w przypadku wystąpienia reakcji uczuleniowej zaczerwienienia, wysypki, podrażnienia skóry zaprzestać stosowania.

Alergia na aloes

Aloes w ciąży

Pamiętaj!
Aloes nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Niektóre badania wskazują, że może stanowić zagrożenie dla ciąży, powodować skurcze macicy, a nawet przedwczesny poród. 

Aloes przeciwwskazania

Pomimo swojego prozdrowotnego działania stosowanie aloesu nie jest rekomendowane w następujących przypadkach:

  • Stwierdzone kamienie w pęcherzyku żółciowym lub nerkach,
  • U osób przyjmujących na co dzień niektóre leki, np. leki moczopędne, leki przeciwarytmiczne, diuretyki, leki przeciwcukrzycowe,
  • Hemoroidy,
  • Choroby nerek i zaburzenia ich czynności,
  • Niedrożność jelit,
  • Dzieci poniżej 12. lat.

W każdym z powyższych przypadków należy skonsultować przyjmowanie aloesu z lekarzem. Konieczne jest również przestrzeganie zaleceń dotyczących częstotliwości i sposobu dawkowania. Pamiętaj także, by aloes i surowce pozyskiwane z rośliny kupować wyłącznie u renomowanego sprzedawcy, gwarantującego wysoką jakość produktu i bezpieczeństwo stosowania.

Aloes skutki uboczne

Ważne
Wśród najczęstszych skutków ubocznych zaobserwowanych po wprowadzeniu aloesu do diety wymienia się niepożądane reakcje ze strony układu pokarmowego takie jak biegunka, nudności i ból brzucha, a także zaburzenie równowagi elektrolitowej. Dodatkowo właściwości przeczyszczające mogą zmniejszać wchłanialność leków i osłabiać ich działanie.

Podsumowanie

Aloes jest rośliną o wielopłaszczyznowym działaniu wykorzystywanym w medycynie oraz kosmetologii. Skutecznie wspomaga pracę układu pokarmowego, układu odpornościowego, reguluje poziom cukru i cholesterolu. Wzbogaca składy produktów pielęgnacyjnych do twarzy, włosów i ciała. Pomimo wszechstronnego działania nie wszyscy mogą stosować aloes, a jednym z najważniejszych przeciwwskazań jest ciąża i okres laktacji.

Źródła:

  1. E. Cieślik, K. Turcza, Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego Aloe vera (L.) Webb. (Aloe barbadensis Mill.), http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2015/08/pf_2015_117-124.pdf [dostęp 20.01.2023]
  2. W. Czerwonka, Aloes w kosmetologii i dermatologii, http://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/02/ke2016.3-4.pdf [dostęp 20.01.2023]
  3. A. Kukułowicz, I. Steinka, Aloes możliwość wykorzystania jako suplementu diety, http://phie.pl/pdf/phe-2010/phe-2010-4-632.pdf [dostęp 20.01.2023]
O autorze
Iwona Bąkowska
Iwona Bąkowska
Copywriterka specjalizująca się w branży beauty, tematach około zdrowotnych i szeroko pojętej pielęgnacji ciała. Składy kosmetyków nie mają przede mną tajemnic. Zdobytą wiedzę przekazuję w postaci wartościowych i merytorycznych artykułów. W wolnych chwilach pochłaniam kolejne książki, eksperymentuję kulinarnie i uczę się języka włoskiego.
Przeczytaj więcej od tego autora
O autorze
Iwona Bąkowska
Iwona Bąkowska
Copywriterka specjalizująca się w branży beauty, tematach około zdrowotnych i szeroko pojętej pielęgnacji ciała. Składy kosmetyków nie mają przede mną tajemnic. Zdobytą wiedzę przekazuję w postaci wartościowych i merytorycznych artykułów....
Przeczytaj więcej od tego autora

checkout.warnings.Notice