Opis
limp Pro Whey Shake - najwyższej jakości źródła białka.
Właściwości
Istota działania i kwintesencja skuteczności suplementu diety Olimp Pro Whey Shake została oparta na problematyce optymalizacji kinetyki wchłaniania aminokwasów w różnych stanach fizjologicznych organizmu, ze szczególnym uwzględnieniem okresu okołotreningowego. Spożycie porcji odżywki białkowej Olimp Pro Whey Shake pozwalana na podniesienie poziomu aminokwasów w krwiobiegu już po około 15 minutach i utrzymanie tej tendencji nawet do ponad 2 h. Taki efekt został uzyskany, dzięki unikatowej proporcji WPH:WPI:WPC wypracowanej przez specjalistów od suplementacji sportowców w Dziale Badawczo-Rozwojowym firmy farmaceutycznej Olimp Laboratories®. Osiągnięty zakres czasowy kinetyki nasycania krwiobiegu wolnymi aminokwasami, „stawia” suplement diety Pro Whey Shake na czele produktów o dedykowanym szerokim spektrum stosowania, czyli zasadnych do stosowania w stanach organizmu, gdzie istnieje potrzeba dostarczenia aminokwasów w sposób błyskawiczny i przedłużony.
Działanie Olimp Pro Whey Shake mające na celu przeciwdziałanie zaistnieniu wewnątrzustrojowych warunków sprzyjających rozpadowi białek mięśniowych, m.in. poprzez angażowanie aminokwasów do procesów energetycznych zostało wzmocnione dodaniem wysokiej jakości wolnej L-glutaminy. Ilość tego aminokwasu w tkance mięśniowej jest ściśle związana z jej zdolnością do syntezy białek. Im wyższy poziom glutaminy w mięśniach, tym silniejszy anabolizm. Ponadto wraz z L-leucyną (bardzo duża zawartość w WPC, WPI, WPH) kontroluje szlaki sygnałowe hormonów anabolicznych (insulina, insulinopodobny czynnik wzrostu, mechaniczny czynnik wzrostu).
Olimp Pro Whey Shake to również extra porcja tauryny. Badania pokazują, że suplementacja tego aminokwasu pozwala na zwiększenie utleniania tłuszczu w trakcie submaksymalnego wysiłku3, a także poprawę wytrzymałości u wytrenowanych sportowców4. Zwiększa również płynność błony komórkowej, poprawiając jej ochronę oraz wykazuje silne działanie antyoksydacyjne5.
Stosowanie odżywki białkowej Olimp Pro Whey Shake pozwoli na wytworzenie optymalnego środowiska anabolicznego i antykatabolicznego w okresie okołotreningowym i przed snem. Sprzyja to uruchamianiu rezerw energetycznych zgromadzonych w tkance tłuszczowej chroniąc białka mięśniowe przed zagospodarowaniem ich na cele energetyczne.
Warto również dodać, że składniki białkowe obecne w Olimp Pro Whey Shake w sposób najbardziej istotny ze wszystkich makroskładników, zwiększają energetyczny koszt trawienia, przez co podnoszą zapotrzebowanie energetyczne ponad poziom podstawowej przemiany w przedziale 20-35%. Zwiększa to wydatkowanie energetyczne organizmu, co przy zachowaniu diety wysokobiałkowej, sprzyja osiągnięciu i utrzymaniu odtłuszczonej sylwetki.
Działanie Olimp Pro Whey Shake mające na celu przeciwdziałanie zaistnieniu wewnątrzustrojowych warunków sprzyjających rozpadowi białek mięśniowych, m.in. poprzez angażowanie aminokwasów do procesów energetycznych zostało wzmocnione dodaniem wysokiej jakości wolnej L-glutaminy. Ilość tego aminokwasu w tkance mięśniowej jest ściśle związana z jej zdolnością do syntezy białek. Im wyższy poziom glutaminy w mięśniach, tym silniejszy anabolizm. Ponadto wraz z L-leucyną (bardzo duża zawartość w WPC, WPI, WPH) kontroluje szlaki sygnałowe hormonów anabolicznych (insulina, insulinopodobny czynnik wzrostu, mechaniczny czynnik wzrostu).
Olimp Pro Whey Shake to również extra porcja tauryny. Badania pokazują, że suplementacja tego aminokwasu pozwala na zwiększenie utleniania tłuszczu w trakcie submaksymalnego wysiłku3, a także poprawę wytrzymałości u wytrenowanych sportowców4. Zwiększa również płynność błony komórkowej, poprawiając jej ochronę oraz wykazuje silne działanie antyoksydacyjne5.
Stosowanie odżywki białkowej Olimp Pro Whey Shake pozwoli na wytworzenie optymalnego środowiska anabolicznego i antykatabolicznego w okresie okołotreningowym i przed snem. Sprzyja to uruchamianiu rezerw energetycznych zgromadzonych w tkance tłuszczowej chroniąc białka mięśniowe przed zagospodarowaniem ich na cele energetyczne.
Warto również dodać, że składniki białkowe obecne w Olimp Pro Whey Shake w sposób najbardziej istotny ze wszystkich makroskładników, zwiększają energetyczny koszt trawienia, przez co podnoszą zapotrzebowanie energetyczne ponad poziom podstawowej przemiany w przedziale 20-35%. Zwiększa to wydatkowanie energetyczne organizmu, co przy zachowaniu diety wysokobiałkowej, sprzyja osiągnięciu i utrzymaniu odtłuszczonej sylwetki.
Tabela
Wartość odżywcza | na porcję (35 g) | na 3 porcje (105 g) | Na 100 g) |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 579 kJ/ 138 kcal | 1736 kJ/ 414 kcal | 1653 kJ/ 394 kcal |
Tłuszcz, w tym: kwasy tłuszczowe nasycone |
1,9 g 1,9 g |
5,7 g 5,7 g |
5,4 g 5,4 g |
Węglowodany, w tym: cukry |
9,7 g 4,2 g |
27 g 13 g |
26 g 12 g |
Błonnik | 0 g | 0 g | 0 g |
Białko | 21 g | 62 g | 59 g |
Sól | 0,22 g | 0,66 g | 0,63 g |
L-glutamina | 438 mg | 1313 mg | 1250 mg |
Tauryna | 175 mg | 525 mg | 500 mg |
Aminogram wzorcowy #: | Na porcje 35 g | Na 100 g |
---|---|---|
L-alanina | 0,9951928 g | 2,843408 g |
L -arginina | 0,4181492 g | 1,194712 g |
kwas L-asparaginowy | 2,1894628 g | 6,255608 g |
L-cysteina | 0,4180764 g | 1,194504 g |
kwas L-glutaminowy | 3,6025416 g | 10,292976 g |
Glicyna | 0,2787848 g | 0,796528 g |
L-histydyna | 0,3384108 g | 0,966888 g |
*/** L-izoleucyna | 1,2737284 g | 3,639224 g |
*/** L-leucyna | 2,109898 g | 6,02828 g |
* L-lizyna | 1,910748 g | 5,45928 g |
* L-metionina | 0,4378108 g | 1,250888 g |
*/*** L-fenyloalanina | 0,597198 g | 1,70628 g |
L-prolina | 1,0948112 g | 3,128032 g |
L-seryna | 0,9158016 g | 2,616576 g |
* L-treonina | 1,3337632 g | 3,810752 g |
*/*** L-tryptofan | 0,2786672 g | 0,796192 g |
*** L-tyrozyna | 0,517636 g | 1,47896 g |
*/** L-walina | 1,1743452 g | 3,355272 g |
# Wartości aminogramu mogą podlegać biologicznym wahaniom typowym dla produktów naturalnych.
* aminokwasy egzogenne
** aminokwasy rozgałęzione
*** aminokwasy aromatyczne
Skład
Składniki: 71,1% preparaty białkowe (ultrafiltrowany koncentrat białek serwatkowych (z mleka), izolat białek serwatkowych (z mleka), hydrolizat białek serwatkowych (z mleka)), maltodekstryny, aromaty, substancje zagęszczające – guma ksantanowa, sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma arabska; regulatory kwasowości – kwas cytrynowy, kwas jabłkowy; L-glutamina, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (olej MCT), tauryna, skrobia kukurydzy woskowej, izomaltuloza*, fruktoza, substancje słodzące – acesulfam K, sukraloza, cyklaminiany (Z); regulator kwasowości – chlorek potasu; emulgator – lecytyny (z soi); barwniki: karoteny (A), koszenila (B), ryboflawiny (C), E 150c (D), E 150d (E), E 133 (F), błękit patentowy V (G), indygokarmin (H), chlorofile i chlorofiliny (I), kurkumina (J), antocyjany (K), ekstrakt z papryki (L), betanina (M), węgiel roślinny (N).
Jak stosować
Przyjmować po przebudzeniu, pomiędzy posiłkami, po treningu lub przed snem. 1 porcję preparatu (35 g = 1 miarka) należy rozpuścić w 200 ml wody i spożyć zaraz po przygotowaniu.
Dzienne spożycie
Zalecana dzienna porcja do spożycia: 1-3 porcji dziennie.
Przeznaczenie
Suplement diety przeznaczony dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko, dążących do rozwoju masy mięśniowej, głównie sportowców wyczynowych i ćwiczących rekreacyjnie. Odżywkę białkową można z powodzeniem wykorzystać u zawodników różnych dyscyplin sportowych, bez względu na wiek czy staż treningowy.
Ostrzeżenia
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Nie zaleca się stosowania u dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Nie zaleca się stosowania u dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Waga
Zawartość netto: 2270g.
Producent
Nutrifarm Sp. z o. o.
Pustynia 84G
39-200 Dębica
Typ produktu
Suplement diety