Opis
Nutramil to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Właściwości
Nutramil stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety.
Tabela
Informacja żywieniowa: | 1 porcja/ 1 saszetka/ 72 g: | 100 g: |
Wartość energetyczna | 1254 kJ/ 300 kcal | 1743 kJ/ 417 kcal |
Białko | 11,25 g | 15,6 g |
Węglowodany, w tym: - cukry - laktoza | 45 g 5,2 g <0,058 g | 62,5 g 7,2 g <0,08 g |
Tłuszcz, w tym: - nasycone kwasy tłuszczowe - MCT | 8,4 g 2,5 g 1,7 g | 11,7 g 3,5 g 2,4 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Sód | 170 mg | 236 mg |
Potas | 349 mg (17%*) | 485 mg |
Chlorki | 160 mg (20%*) | 222 mg |
Wapń | 182 mg (23%*) | 253 mg |
Fosfor | 140 mg (20%*) | 194 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) | 45 mg (12%*) | 63 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) | 1,5 mg (11%) | 2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) | 2 mg (20%*) | 2,8 mg |
Miedź | 200 mcg (20%*) | 278 mcg |
Mangan | 0,4 mg (20%*) | 0,56 mg |
Molibden | 10 mcg (20%*) | 14 mcg |
Selen | 11 mcg (20%*) | 15 mcg |
Chrom | 8 mcg (20%*) | 11 mcg |
Witamina A (mg RE) | 160 mcg (20%*) | 222 mcg |
Witamina D | 1 mcg (20%*) | 1,4 mcg |
Witamina E (mg α-TE) | 2,4 mg (20%*) | 3,3 mg |
Witamina K | 15 mcg (20%) | 21 mcg |
Witamina C | 16 mg (20%*) | 22 mg |
Witamina B1 | 0,22 mg (20%*) | 0,3 mg |
Witamina B2 | 0,28 mg (20%*) | 0,4 mg |
Niacyna (mg NE) | 3,2 mg (20%*) | 4,4 mg |
Witamina B6 | 0,28 mg (20%*) | 0,4 mg |
Kwas foliowy | 40 mcg (20%*) | 56 mcg |
Witamina B12 | 0,5 mcg (20%*) | 0,7 mcg |
Biotyna | 10 mcg (20%*) | 13,9 mcg |
Kwas pantotenowy | 1,2 mg (20%*) | 1,7 mg |
Osmolarność | 290 mOsm/l |
Skład
Maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (białko mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej MCT 20%), aromaty, kwas jabłkowy – regulator kwasowości (dla smaku truskawkowego, malinowego), hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy – nośniki, sól potasowa kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, lecytyna sojowa - emulgator, cytrynian sodu, acesulfam K, sukraloza, sacharynian sodu – substancje słodzące, kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelazawy, octan DL-α-tokoferylu - wit. E; koszenila, dwutlenek tytanu – barwniki, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenin sodu, octan retinylu – wit. A, mieszanina tokoferoli – przeciwutleniacz, glukonian miedzi, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy – foliany, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu (III), jodek potasu, molibdenian (VI) sodu.
Jak stosować
W celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Dzienne spożycie
Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal)
uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).
kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal)
uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).
Przeznaczenie
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:
braku apetytu o różnej etiologii;
niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
rekonwalescencji;
w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
stanach po udarach i urazach;
okresach przed- i pooperacyjnych;
chorobach zapalnych jelit;
zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
resekcji częściowej jelit lub żołądka;
diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil™).
braku apetytu o różnej etiologii;
niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
rekonwalescencji;
w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
stanach po udarach i urazach;
okresach przed- i pooperacyjnych;
chorobach zapalnych jelit;
zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
resekcji częściowej jelit lub żołądka;
diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil™).
Ostrzeżenia
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, jednak lekarz może zalecić jego stosowanie.
Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza.
Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza.
Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Dystrybutor
Olimp Laboratories Sp. z o.o.
Nagawczyna 109c
39-200 Dębica
Nagawczyna 109c
39-200 Dębica
Producent
Olimp Laboratories Sp. z o.o.
Typ produktu
Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego