Właściwości
- działa antyoksydacyjnie,
- odkwasza organizm,
- wykazuje działanie przeciwwirusowe,
- wspomaga leczenie biegunek i zaparć,
- łagodzi migreny i bóle reumatyczne,
- działa przeciwzapalnie,
- reguluje pracę układu trawiennego.
Czarny bez stanowi źródło polifenoli (naturalnych przeciwutleniaczy), które eliminują wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu stresu oksydacyjnego. Czarny bez polecany jest w celu profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Jego jagody są także źródłem żelaza, magnezu, wapnia i potasu, dzięki czemu posiadają właściwości odkwaszające. Ponadto wykazują także działanie antybakteryjne, przeciwbólowe, odtruwające i uszczelniają naczynia krwionośne.
Owoce bzu czarnego spożyte w większych ilościach doskonale sprawdzają przy zaparciach, gdyż powodują efekt przeczyszczający, ułatwiając pozbycie się szkodliwych metabolitów.
Właściwości czarnego bzu:
Tabela
Wartość odżywcza | 100 ml |
Wartość energetyczna (energia) | 1035 kJ/244 kcal |
tłuszcz, w tym: | 0 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany, w tym: | 60 g |
cukry | 57 g |
białko | 0,7 g |
sól | 0 g |
Skład
Jak stosować
Przeznaczenie
Ostrzeżenia
- Przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym i ciemnym miejscu.
- Po otwarciu przechowywać w lodówce.
- Może wytrącić się naturalny osad.
Waga
Producent
Oleofarm Sp. z o.o.
Mokronoska 8
52-407 Wrocław