Opis
Olej kukurydziany z pierwszego tłoczenia, doskonały do potraw na zimno.
Właściwości
Olej kukurydziany uzyskiwany jest z zarodków kukurydzy. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i złocisto-pomarańczowym kolorem. Stanowi idealne uzupełnienie dań przygotowanych na zimno oraz sałatek, surówek, dipów i majonezów. Olej kukurydziany charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych (NNKT- Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [ jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Skład
Składniki: olej kukurydziany z pierwszego tłoczenia virgin.
Wartość odżywcza 100 ml:
Wartość energetyczna (energia) 3393 kJ/825 kcal
Tłuszcz 92 g, wtym
- kwasy tłuszczowe nasycone 12 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone31 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 49 g
Węglowodany 0g
Białko 0 g
Sól 0 g
Omega-6 (kwas linolowy) 48 g
Omega-9 (kwas oleinowy) 30 g
Ostrzeżenia i środki ostrożności
- Olej kukurydziany powinien być stosowany wyłącznie na zimno.
- Nie należy podgrzewać ani smażyć na nim potraw.
- Może wytrącić się naturalny osad.
- Przechowywanie: w temperaturze pokojowej.
Waga
500 ml netto
Producent
Oleofarm Sp. z o.o.