Opis
Właściwości
Tabela
Skład mlek początkowych | Humana 2 | ||
Wartość odżywcza | Zawartość w 100 ml gotowego do spożycia mleka | Zawartość w 100 g proszku | |
Wartość energetyczna | kJ | 285 | 2048 |
kcal | 68 | 489 | |
Białko | g | 1,4 | 10,4 |
Węglowodany | g | 7,9 | 56,6 |
w tym cukry | g | 5,8 | 42 |
Tłuszcz w tym | g | 3,3 | 23,8 |
nasycone kwasy tłuszczowe | g | 1,2 | 8,8 |
jednonienasycone kwasy tłuszczowe | g | 1,4 | 10 |
wielonienasycone kwasy tłuszczowe | g | 0,7 | 5 |
Sól | g | 0,05 | 0,36 |
Błonnik pokarmowy | g | 0,5 | 3,6 |
Skladniki mineralne | |||
sód | mg | 20 | 145 |
potas | mg | 71 | 510 |
chlorki | mg | 44 | 315 |
wapń | mg | 68 | 490 |
fosfor | mg | 39 | 280 |
magnez | mg | 6,1 | 44 |
żelazo | mg | 0,8 | 5,9 |
cynk | mg | 0,7 | 4,9 |
miedź | µg | 46 | 330 |
jod | µg | 15 | 105 |
selen | µg | 2,4 | 17 |
mangan | µg | 7,0 | 50 |
fluor | µg | 3,9 | 28 |
Witaminy | |||
Witanina A | µg | 67 (16% RDS*) | 480 |
Witamina D | µg | 1,1 (15% RDS*) | 7,8 |
tiamina (Witamina B1) | µg | 63 | 450 |
ryboflawina | µg | 111 | 795,0 |
niacyna | µg | 599 | 4310 |
Kwas pantotenowy | µg | 352 | 2530 |
Witamina B6 | µg | 65 | 465 |
biotyna | µg | 2,1 | 15 |
kwas foliowy | µg | 10 | 75 |
Witamina B12 | µg | 0,18 | 1,3 |
witamina C | mg | 11 (24 % RDS*) | 77 |
witamina K | µg | 6 | 43 |
witamina E | mg | 0,8 | 5,6 |
*% RDS – % rekomendowanego dziennego spożycia
Skład
Odtłuszczone mleko w proszku, odmineralizowana serwatka w proszku z mleka, oleje roślinne, maltodekstryna, syrop galaktooligosacharydowy, laktoza z mleka, syrop glukozowy, węglan wapnia, emulgator: lecytyna sojowa, ortofosforan wapnia, chlorek potasu, cytrynian sodu, zestaw witamin (witamina C, niacyna, kwas pantotenowy, witamina E, witamina A, witamina B1, witamina B6, witamina B2, kwas foliowy, witamina K1, biotyna, witamina D3, witamina B12), węglan magnezu, cytrynian potasu, tauryna, mleczan żelazawy, L-tryptofan, tlenek cynku, siarczan miedzi, siarczan cynku, jodan potasu, siarczan manganu, selenian sodu.
Wyprodukowano bez dodatku składników, które zawierają gluten.
Jak stosować
Butelkę, smoczek i zakrętkę należy dokładnie umyć.
Potrzebną do przygotowania porcji mleka ilość wody zagotować i wystudzić do temperatury ok. 50°C.
Mniej więcej połowę objętości wody potrzebnej do przygotowania porcji mleka nalać do prawidłowo umytej butelki.
Używać tylko załączoną miarkę Humana. Miarkę Humana napełnić luźno mlekiem w proszku, a nadmiar zgarnąć do otwartego opakowania. Odpowiednią ilość proszku wsypać do butelki z przygotowaną wodą.
Zamknąć butelkę i energicznie wstrząsnąć. Następnie dolać pozostałą ilość wody do uzyskania objętości przygotowywanej porcji mleka. Zamknąć butelkę i ponownie wstrząsnąć.
Nałożyć smoczek i sprawdzić temperaturę przygotowanego mleka (ok. 37°C).
Przeznaczenie
Ostrzeżenia
Przy przygotowywaniu posiłków dla niemowląt należy ściśle przestrzegać podanego sposobu użycia.
Każdy posiłek należy przygotować bezpośrednio przed podaniem i od razu użyć w czasie karmienia.
Nie wolno ponownie podgrzewać i podawać pozostałości pokarmu, którego dziecko nie dopiło.