Opis
Doctor Life Pau d'Arco Extract, 90 kapsułek to suplement diety ze standaryzowanym ekstraktem z Tabebuia Impetignosa. Naturalny ekstrakt z kory wewnętrznej i lapachol wspierają odporność, działając przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i przeciwwirusowo.
Właściwości
Pau d’Arco Doctor Life zawiera ekstrakt z organicznej kory wewnętrznej o wysokiej koncentracji oraz potencjale 15:1. Ekstraktjest standaryzowany na zawartość 5% aktywnego składnika-Lapachol. Jedna kapsułka ekstraktu jest równoważna 3750 mg (3.75g) kory, co odpowiada niemal 8 kapsułkom (x 500mg) zwykłej sproszkowanej kory.Nasze innowacyjne ekstrakty są o wiele bardziej wartościowe od zwyczajnie sproszkowanej rośliny w kapsułkach, ponieważ zawierają kilkukrotnie większą, potwierdzoną ilość bioaktywnych cząstek. Osiągając ten sam efekt co ekstrakt trzeba spożyć o wiele więcej kapsułek sproszkowanej rośliny.
Pau d’Arco (Tahuari) Doctor Life pochodzi z czystych tropikalnych lasów Amazonii. To kora wewnętrzna jest najcenniejszym składnikiem. Pau dArco zwany herbatą lub złotem Inków, jest tradycyjnym ziołem Ameryki Południowej z szerokim zakresem zastosowań. Pau d
Arco wykazuje działanie antybiotyczne,przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Może być dzięki temu stosowany profilaktycznie w okresie wzmożonych przeziębień i grypy. Lapachol, główna substancja zawarta w Pau d`Arco ma potwierdzone badaniami działanie wspomagające terapie przeciwszkodliwym komórkom, a także łagodzące ich skutki uboczne. Oprócz tego roślina ma działanie przeciwzapalne i wspierające działanie układu odpornościowego.
Herbata Inków od wieków jest stosowana przez plemiona Ameryki Środkowej i Południowej wleczeniu niemalże wszystkich dolegliwości. Na przykład dla plemienia Garifuna z Nikaragui odwar z kory lapacho jest lekiem przeciwgorączkowym i przeciwbiegunkowym. Z kolei w Kolumbii Indianie Tikuna traktują wywar z całej rośliny jako lek na anemię i malarię, a także jako płukankę na bolące gardło. Z kolei Indianie peruwiańscy leczą wywarem z kory cukrzycę. "Herbata Inków" znalazła zastosowanie także jako preparat na zapalenie stawów, wrzody żołądka czy chorobę Parkinsona. Zwolennicy lapacho twierdzą również, że łagodzi infekcje, zmniejsza stany zapalne, wspomaga trawienie, wzmacnia system odpornościowy, wypłukuje toksyny z organizmu. Niektórzy stosują przegotowaną korę zewnętrznie (jako okład) w leczeniu stanów zapalnych, zakażeń grzybiczych, wyprysków i ran. Z badań laboratoryjnych i tych przeprowadzonych na zwierzętach wynika, że "herbata Inków" rzeczywiście wykazuje potencjalne działanie zdrowotne. Zawdzięcza je m.in. takim składnikom, jak liczne pierwiastki mineralne (wapń, żelazo, magnez, mangan orazpotas), kwercetyna, karnasol, koenzym Q10, alkaloidy, kwasy hydrobenzoesowe oraz saponiny steroidowe. Jednak szczególne właściwości przypisuje się dwóm substancjom czynnym wyizolowanym z lapacho - pierwsza z nich to lapachol, a druga beta-lapachon.
Testy laboratoryjne wykazały, że kora z drzewa lapacho stymuluje do działania komórki układu odpornościowego zwane makrofagami. Z kolei z innych badań wynika, że wyciąg z kory może zabić bakterie ( m.in. gronkowce i paciorkowce) i grzyby (w tym Candidaalbicans). Naukowcy przekonują również, że lapacho działa na wirusa Herpessimplex (opryszczki) oraz na różne wirusy grypy. W związku z tym "herbata Inków" możne mieć właściwości immunostymulujące, czyli wzmacniające układ odpornościowy człowieka.
Ponadto wykazano, że "herbata Inków" pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego. Polecana jest zwłaszcza osobom zmagającym się z wrzodami. Lapacho zmniejsza bowiem wydzielanie kwasu żołądkowego, a zwiększa wydzielanie śluzu, a tym samym łagodzi objawy choroby wrzodowej. W badaniach laboratoryjnych wykazano również, że lapacho zwalcza bakterię Helicobacterpylori, która wywołuje wrzody żołądka.