Opis
Diflos, krople, suplement diety, 5 ml to preparat, który zawiera w swoim składzie jeden z najlepiej przebadanych szczepów bakterii kwasu mlekowego, Lactobacillus rhamnosus GG.
Właściwości
- Szczep bakterii kwasu mlekowego, Lactobacillus rhamnosus GG.
- Można stosować od pierwszych dni życia.
Lactobacillus rhamnosus GG będący głównym składnikiem produktu Diflos: jest szczepem pochodzenia naturalnego, został wyizolowany z przewodu pokarmowego człowieka,posiada klasyfikację i kod taksonomiczny zgodnie z wytycznymi FAO/WHO (Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa/Światowa Organizacja Zdrowia),ma potwierdzony w wielu badaniach klinicznych korzystny wpływ na organizm człowieka (900 badań i publikacji), obniża ryzyko wystąpienia objawów ubocznych antybiotykoterapii, takich jak ból brzucha i luźne stolce, zmniejsza częstość występowania biegunki u dzieci przebywających w szpitalach, zmniejsza ryzyko zachorowania na infekcyjne zapalenie górnych dróg oddechowych, zmniejsza dolegliwości związane z zaburzeniami funkcjonowania przewodu pokarmowego (np. kolką) u niemowląt, objawiające się płaczem i rozdrażnieniem, zmniejsza częstość występowania zakażeń dróg oddechowych wywołanych przez rinowirusy u niemowląt,może być stosowany razem z antybiotykiem, ponieważ posiada zerowy potencjał przenoszenia plazmidów.
Kiedy stosować krople Diflos?
Diflos zawiesina doustna posiada zastosowanie wspomagające:
- w trakcie i po antybiotykoterapii,
- w przypadku zmiany naturalnej mikroflory przewodu pokarmowego (w biegunkach o różnej etiologii),
- w stanach obniżonej odporności organizmu,
- w kolkach niemowlęcych.
Tabela
Wartość odżywcza | 5 kropli | 10 kropli | 100 ml |
Wartość energetyczna | 7 kJ/ 2 kcal | 15 kJ/ 4 kcal | 3310 kJ/ 804 kcal |
Białko | <0,5 g | <0,5 g | 2,1 g |
Węglowodany | <0,5 g | <0,5 g | 6,3 g |
Tłuszcz | <0,5 g | <0,5 g | 86 g |
Lactobacillus rhamnosus LGG | 1 x 109cfu | 2 x 109cfu | 4,4 x 1011cfu |
Skład
- Składniki: (nośnik) olej kukurydziany, mikroenkapsulowane żywe kultury bakterii Lactobacillus rhamnosus GG.
- 5 kropli = 1 miliard mikroenkapsulowanych żywych kultur bakterii (co odpowiada 5 miliardom liofilizowanych kultur bakterii).
Jak stosować
- Podawać bezpośrednio do ust dziecka lub wymieszać z wodą, mlekiem lub półpłynnym pokarmem o temperaturze max. 25° C.
- Przed spożyciem, aby uzyskać jednorodną zawiesinę, produkt należy dobrze wymieszać. W tym celu należy energicznie wstrząsać buteleczką przez 10 sekund, jednak nie krócej niż do całkowitego wymieszania się kultur bakterii LGG znajdujących się na dnie buteleczki w zawiesinie.
Dzienne spożycie
Zalecana do spożycia dzienna porcja produktu: 5-10 kropli.
Przeznaczenie
Diflos jest przeznaczony dla noworodków (również urodzonych przedwcześnie), niemowląt, dzieci i dorosłych.
Ostrzeżenia
Diflos krople:
- Nie zawiera białek mleka, laktozy, glutenu i może być podawany osobom, które nie tolerują tych składników,
- Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na jakikolwiek składnik produktu,
- Niestosować po upływie daty ważności.
- Po pierwszym otwarciu należy przechowywać w lodówce.
- Spożyć w ciągu 30 dni od otwarcia,
- Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia.
- Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Uwagi
Przed użyciem w celu uzyskania jednorodności zawiesiny, suplement diety należy dokładnie wymieszać. W tym celu należy energicznie wstrząsać buteleczką przez 10 sekund, jednak nie krócej niż do całkowitego wymieszania się kultur bakterii Lactobacillus rhamnosus GG znajdujących się na dnie buteleczki w zawiesinie. Po pierwszym otwarciu należy przechowywać w lodówce. Spożyć w ciągu 30 dni od otwarcia. Suplement diety powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla dzieci.
Producent
Wyprodukowano w Polsce dla:
Chiesi Poland Sp. Z o.o.
Al. Jerozolimskie 134
02-305 Warszawa