Opis
Na chleb, do pieczenia i smażenia (bezpieczny do głębokiego smażenia i w wysokich temperaturach).
Jeden z najzdrowszych olei świata. Uznany za leczniczy.
Świetny również jako balsam do ciała i włosów. Nawilża i łagodzi.
Działa też jak naturalny filtr słoneczny.
Przechodzi w stan płynny w temperaturze 25 stopni C.
W Ayurveda olej kokosowy jest znany od wieków. Ze względu na swoją wszechstronność, olej kokosowy jest lubiany i stosowany w różnych dziedzinach życia, na przykład do gotowania, jako kosmetyk do skóry i włosów lub jako dodatek do codziennej diety. W co najmniej 50%, olej kokosowy zawiera kwas laurynowy, tzw kwas tłuszczowy o średniej długości łańcucha (triglicerydy o średnim łańcuchu). Ten kwas tłuszczowy należy do kategorii nasyconych kwasów tłuszczowych i ze względu na swą krótszą strukturę jest szybciej pochłaniany i przetwarzany przez organizm ludzki. Jest często stosowany w leczeniu dietetycznym.
Skład
*produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem kontroli ECOCERT F-32600
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 3367 kJ / 819 kcal
Tłuszcz - 91 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 86 g
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 4 g
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 1 g
Węglowodany - 0 g
- w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g