Opis
Właściwości
IMMUVEN to żywność kompletna pod względem odżywczym o składzie dostosowanym do stanu lub ryzyka niedożywienia oraz okresów okołooperacyjnych: przed zabiegami i po urazach, która w przypadku stosowania zgodnie z instrukcjami producenta może stanowić wyłączne źródło pożywienia dla osób, dla których jest przeznaczona. Zawiera kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów, a także kwasy omega-3, L-argininę i beta-1,3/1,6 glukan. Może stanowić zarówno całkowite zastąpienie diety jak i jej uzupełnienie.
Immuven zawiera składniki wspierające układ immunologiczny, takie jak kwasy omega-3, L-arginina oraz beta-1,3/1,6 glukan.
Reakcją organizmu na uraz lub zabieg chirurgiczny może być nadmierna odpowiedź zapalna. Kwasy z grupy omega-3 są obecne w procesach wzrostu i różnicowania komórek, wpływają na procesy immunologiczne, ograniczają reakcję zapalną. Kwasy EPA i DHA mogą być korzystne w przypadku pacjentów, u których rozwija się nadmierna odpowiedź zapalna. Kwasy omega-3 wpływają na zrastanie ran oraz ograniczają ich infekcje.
L-arginina jest aminokwasem zużywanym w syntezie białek, niezbędnym w wielu procesach metabolicznych. Do jej niedoborów dochodzi często po dużych urazach i kacheksji nowotworowej. Ma korzystny wpływ na gojenie się ran. Podaż L-argininy zwiększa tworzenie tlenku azotu, który bierze udział w procesie naprawy tkanek. L-arginina w połączeniu z innymi immunoskładnikami zmniejsza odsetek powikłań infekcyjnych i skraca długość pobytu w szpitalu, szczególnie u chorych po planowych zabiegach. Jej wpływ na procesy gojenia się ran jest większy w połączeniu z kwasami omega-3.
Dane naukowe wskazują również na immunomodulujące działanie beta-glukanów z drożdży.
Witaminy C i D oraz cynk odgrywają istotną rolę w procesie gojenia się ran. Wykazują one działanie wspomagające odpowiedź immunologiczną, mediowaną przez cytokiny, produkcję prostaglandyn, poprzez regulację czynników transkrypcyjnych, wrażliwych na procesy redox.
Tabela
Informacja o wartości odżywczej | 1 porcja (78 g = 1,5 miarki) rozpuszczona w 150 ml wody (200 ml płynu) | 100 g |
Wartość energetyczna | 1265 kJ/ 300 kcal | 1620 kJ/ 385 kcal |
Tłuszcz | 8,0 g | 10 g |
w tym: | ||
kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 1,5 g | 1,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe omega-3 | Nie mniej niż 435 mg | Nie mniej niż 558 mg |
w tym: kwas eikozapentaenowy (EPA) | Nie mniej niż 255 mg | Nie mniej niż 327 mg |
kwas dokozaheksaenowy (DHA) | Nie mniej niż 180 mg | Nie mniej niż 230 mg |
Węglowodany | 39 g | 50 g |
w tym cukry | 4,3 g | 5,5 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 18 g | 23 g |
Sól | 0,15 g | 0,19 g |
Witamina A (μg-RE) | 160 μg | 205 μg |
Witamina D | 10 μg | 12,8 μg |
Witamina K | 15 μg | 19,2 μg |
Witamina C | 160 mg | 205 mg |
Tiamina | 0,5 mg | 0,64 mg |
Ryboflawina | 0,28 mg | 0,36 mg |
Witamina B6 | 0,28 mg | 0,36 mg |
Niacyna (mg NE) | 3,2 mg | 4,1 mg |
Kwas foliowy | 40 μg | 51,3 μg |
Witamina B12 | 0,5 μg | 0,64 μg |
Kwas pantotenowy | 1,2 mg | 1,5 mg |
Biotyna | 10 μg | 12,8 μg |
Witamina E (mg α-TE) | 4 mg | 5,1 mg |
Sód | 170 mg | 218 mg |
Chlorki | 160 mg | 205 mg |
Potas | 400 mg | 513 mg |
Wapń | 160 mg | 205 mg |
Fosfor | 140 mg | 180 mg |
Magnez | 75 mg | 96,2 mg |
Żelazo | 2,8 mg | 3,6 mg |
Cynk | 5 mg | 6,4 mg |
Miedź | 203 μg | 38,5 μg |
Jod | 30 μg | 38,5 μg |
Selen | 30 μg | 38,5 μg |
Mangan | 0,4 mg | 0,5 mg |
Chrom | 8 μg | 10,3 μg |
Molibden | 10,5 μg | 13,5 μg |
Fluorki | 0 mg | 0 mg |
Beta-1,3/1,6-glukan | 100 mg | 128 mg |
L-arginina | 4500 mg | 5769 mg |
Osmolarność | 495* mOsm/l |
Skład
Jak stosować
Ważna informacja: preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Dzienne spożycie
Przeznaczenie
Ostrzeżenia
Waga
Producent
Pustynia 84F
39-200 Dębica